Novela Trestného zákona skončí možno na ústavnom súde

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 13:46 • 2 min
Novela Trestného zákona skončí možno na ústavnom súde

BRATISLAVA - Zdravotníkmi kritizovaná novela Trestného zákona, ktorá im priniesla prísnejšie sankcie, ak by počas krízovej situácie odmietli nastúpiť do služby, alebo sa jej úmyselne vyhli napríklad predstieraním choroby, skončí pravdepodobne na Ústavnom súde (ÚS) SR.

slovakia

left justify in out

Iniciatívu preberá hnutie NOVA, ktoré avizovalo, že pripraví podanie na ÚS SR vo veci nesúladu tejto novely s Ústavou SR. "Novela Trestného zákona kriminalizujúca zdravotníckych pracovníkov prijatá v máji minulého roku predstavuje bezprecedentný zásah do ich práv a je účelovým mocenským nástrojom na zastrašovanie zdravotníkov," zdôvodňuje NOVA svoje rozhodnutie. Hnutie plánuje osloviť v tejto veci aj lekárske a sesterské odbory ako aj lekársku a sesterskú komoru. Ako podotklo, legislatíva by sa mala pripravovať v konštruktívnom dialógu so zástupcami profesijných skupín, ktorých sa zmeny týkajú.

 

Podanie na ústavný súd zvažovali krátko po prijatí novely aj zástupcovia zdravotníkov. Tí svoj nesúhlas s prísnymi sankciami dávali najavo protestom pred parlamentom, či petíciou. 

 

Novela Trestného zákona priniesla zdravotníkom cez pozmeňujúci návrh poslanca Jozefa Valockého (Smer-SD) hrozbu väzenia na dva až päť rokov, pokuty vo výške 3 300 eur a straty registrácie v komore na dva roky, ak nenastúpia do práce v prípade vyhlásenia krízovej situácie. 

 

Ministerstvo zdravotníctva prízvukovalo, že legislatíva je iba na krízové situácie a odmietalo, že by išlo o kriminalizáciu zdravotníkov. Výnimočné situácie si podľa rezortu vyžadujú výnimočnú legislatívu, aby bola v prvom rade zabezpečená ochrana životov pacientov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies