Novela rieši dlhodobo nežiaduci stav v poskytovaní spotrebiteľských úverov

NETKY.SK • 1 Október 2014, 07:06 • 2 min
Novela rieši dlhodobo nežiaduci stav v poskytovaní spotrebiteľských úverov

BRATISLAVA - Nebankové spoločnosti majú mať na poskytovanie pôžičiek licencie. Udeľovať im ich má Národná banka Slovenska, ktorá bude na činnosť nebankových spoločností aj dohliadať.

slovakia

left justify in out

Vzniknúť má tiež elektronický register údajov o spotrebiteľských úveroch. Pôjde o podobný úverový register, aký v súčasnosti existuje v pôsobnosti bánk. Vďaka nemu budú mať spoločnosti poskytujúce úvery prehľad o tom, či klient bude schopný pôžičku splácať. Tieto zmeny má priniesť novela zákona o spotrebiteľských úveroch, ktorú dnes prerokuje vláda.
      

Zaoberať sa bude aj správou o stave a vývoji finančného trhu v prvom polroku tohto roka. Z nej vyplýva, že slovenské banky počas prvých šiestich mesiacov tohto roka zaznamenali nárast poskytnutých retailových úverov. Ich objem sa medziročne zvýšil o 10,6 %. Stav úverov v sektore sa tak za 1. polrok zvýšil o viac než jednu miliardu eur.
      

Ministerstvo kultúry predložilo na 125. schôdzu návrh zákona o audiovízii, ktorý komplexne upravuje práva a povinnosti osôb pôsobiacich v danej oblasti. Špecifikuje postavenie a pôsobnosť Slovenského filmového ústavu, podmienky na odborné uchovávanie originálnych nosičov audiovizuálnych diel a zvukovo-obrazových záznamov. Zavedie tiež povinnosť určovať a zverejňovať vekovú vhodnosť audiovizuálneho diela.
      

Dnešným bodom rokovania je aj správa o ukončení kandidatúry mesta Krakov na organizovanie Zimných olympijských hier (ZOH) 2022 za spoluúčasti Slovenska. Ministerstvo školstva v tejto súvislosti navrhuje, aby sa nevyčerpané prostriedky, pôvodne schválené na činnosť Slovenského prípravného výboru pre kandidatúru ZOH, presunuli na prípravu a organizovanie 27. svetovej zimnej univerziády 2015 – Granada–Štrbské Pleso–Osrblie. Konkrétne ide o 404.000 eur.
      

Kabinet sa oboznámi tiež s niekoľkými utajovanými materiálmi, ktoré pripravil rezort obrany. V nich sa napríklad komplexne hodnotí obrana SR za uplynulý rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies