Nová rakúska šéfka diplomacie navštívi ako prvé Slovensko, potom Maďarsko

NETKY.SK • 19 December 2017, 16:00 • 2 min
Nová rakúska šéfka diplomacie navštívi ako prvé Slovensko, potom Maďarsko

BRATISLAVA - Prvá zahraničná cesta novej rakúskej ministerky zahraničných vecí Karin Kneisslovej bude viesť na Slovensko, informovali rakúske médiá.

slovakia

left justify in out

Návštevu Bratislavy uskutoční ministerka v januári. Krátko po nej bude nasledovať aj návšteva Maďarska, o ktorej informoval aj maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Ako píše denník Kurier, tradíciou bolo, že rakúski ministri zahraničných vecí a tiež prezidenti ako prvé po menovaní vždy navštívili Švajčiarsko, to však už dlhšie neplatí.

Od novej šéfky rakúskej diplomacie prichádzali náznaky, že hoci ako prvý navštívi "stredoeurópsky susedný štát", nebude to Švajčiarsko, ale "skôr na druhú stranu".

Kurier pripomína, že k Slovensku, Maďarsku a ďalším dvom členom Visegrádskej štvorky Česku a Poľsku má blízko pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá Kneisslovú nominovala, hoci nie je jej členkou.

Kurier v tejto súvislosti porovnáva Budapešť a Bratislavu, pričom o Maďarsku píše, že je "na rozdiel od Slovenska zástancom tvrdej línie v odmietaní európskej utečeneckej politiky a Európskou úniou presadzovaného systému prerozdeľovania utečencov medzi jednotlivé členské krajiny".

FPÖ pripadli v novej vláde okrem ministerstva zahraničných vecí aj oba dôležité silové rezorty, teda ministerstvá vnútra a obrany.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies