Nová iniciatíva OECD a UNDP pomôže rozvojovým krajinám s výberom daní

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 13:00 • 2 min
Nová iniciatíva OECD a UNDP pomôže rozvojovým krajinám s výberom daní

PARÍŽ - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) spoločne s Rozvojovým programom OSN (UNDP) predstavila novú iniciatívu, ktorej cieľom je pomôcť rozvojovým krajinám zvýšiť svoje domáce príjmy posilnením kapacít v oblasti daňových kontrol.

slovakia

left justify in out

Projekt, označený ako Daňoví kontrolóri bez hraníc (TIWB), podľa zverejnenej správy spustili počas Tretej medzinárodnej konferencie o financovaní rozvoja v etiópskej Addis Abebe, kde ho privítali prítomní zástupcovia podnikateľskej sféry, občianskej spoločnosti a vlád.

 

Iniciatíva by mala rozvojovým krajinám pomôcť "zmobilizovať veľmi potrebné domáce príjmy" do štátnych rozpočtov a podporiť tak medzinárodný program udržateľného rozvoja na obdobie po roku 2015. "Experti na daňové kontroly budú pracovať po boku miestnych predstaviteľov... aby pomohli posilniť kapacity vrátane otázok týkajúcich sa medzinárodných daňových záležitostí," uviedla v správe OECD.

 

"Nové partnerstvo medzi OECD a UNDP pri Daňových kontrolóroch bez hraníc výrazne rozšíri globálny dosah existujúcich snáh o vybudovanie kontrolných kapacít, pričom tiež vyšle silný odkaz medzinárodnej podpory rozvojových krajín," vyhlásil v Addis Abebe generálny tajomník OECD José Ángel Gurría.

 

Organizácia v súvislosti s TIWB poukázala na prebiehajúce pilotné projekty a medzinárodné semináre v krajinách, ako je Albánsko, Ghana či Senegal. Ako úspešný príklad spomína Kolumbiu, kde získané údaje naznačujú, že vďaka poradenstvu v oblasti daňových kontrol sa príjmy z daní v rokoch 2011-14 zvýšili z 3,3 milióna na 33,2 milióna dolárov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies