Nór dal Donaldovi Trumpovi návrh na Nobelovu cenu, toto je dôvod

NETKY.SK • 9 September 2020, 15:14 • 2 min
Nór dal Donaldovi Trumpovi návrh na Nobelovu cenu, toto je dôvod

Americký prezident Donald Trump získal nomináciu na Nobelovu cenu. A to najmä z dôvodu úsilia o nadviazanie mieru medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE).

slovakia

left justify in out

Washington – Správu priniesla televízia Sky News. Trump dostal nomináciu od nórskeho politika a poslanca parlamentu za pravicovú Pokrokovú stranu Christian Tybring-Gjedde, upresnila televízia Fox News. "Pre jeho zásluhy si myslím, že spravil pre nadviazanie mieru medzi národmi viac ako väčšina ostatných nominantov na túto cenu," povedal Nór pre televíziu.

 

Podľa USA Izrael a SAE už 15. septembra podpíšu v Bielom dome prelomovú. Jej cieľom je normalizovať svoje diplomatické vzťahy. 13. augusta Izrael i SAE oznámili správu o dosiahnutí dohody o normalizácii vzájomných diplomatických vzťahov. Na tú nadviaže množstvo ďalších bilaterálnych dohovorov.

 

"Pretože očakávame, že aj iné krajiny Blízkeho východu pôjdu v šľapajach SAE, táto dohoda by mohla zásadne zmeniť Blízky východ na oblasť kooperácie a prosperity," povedal Christian Tybring-Gjedde s tým, že "nie je veľkým zástancom" Donalda Trumpa. Je však presvedčený, že mnohí už cenu za mier dostali aj napriek tomu, že toho pre mier urobili menej.
 

 

Trump sa touto nomináciu môže pochváliť opätovne, pretože v roku 2018 ho Tybring-Gjedde nominoval po jeho summite so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Trump cenu nedostal. V roku 2019 bolo na Nobelovu cenu mieru nominovaných 318 adeptov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies