V Chorvátsku dokončili kľúčový Pelješacký most. Uľahčí vodičom cestovanie na juh krajiny

NETKY.SK • 29 Júl 2021, 18:55 • 2 min
V Chorvátsku dokončili kľúčový Pelješacký most. Uľahčí vodičom cestovanie na juh krajiny

ZÁHREB - V Chorvátsku dokončili 2,4 kilometra dlhý most Pelješac, ktorý spája dve časti pobrežia krajiny oddelené úzkym pásom územia Bosny.

slovakia

left justify in out

Cestné napojenie na most má byť hotové v júni budúceho roka. Dovtedy budú musieť turisti aj naďalej prechádzať dvomi hraničnými kontrolami medzi Bosnou a Chorvátskom.


Most postavila čínska spoločnosť China Road and Bridge Corporation (CRBC), ktorá v roku 2018 zvíťazila v medzinárodnom tendri. Osemdesiatpäť percent nákladov na výstavbu mosta za 420 miliónov eur financuje Európska únia.

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič počas slávnosti pri príležitosti dokončenia mosta povedal, že jeho stavba predstavuje „fascinujúci strategický úspech chorvátskeho ľudu a ich štátu“, ktorý napĺňa dlhodobý sen o spojení jadranského pobrežia krajiny.

 



Bosnianskych predstaviteľov však začiatok výstavby mosta sklamal a vyhlásili, že most, ktorý obchádza bosnianske územie, porušuje suverénny prístup ich štátu na otvorené more.

 

Predseda chorvátskej vlády sa však vyjadril, že most nebude rozdeľovať, ale bude spájať ľudí a krajiny. „Tento most spája nielen Chorvátsko, ale spája aj Európsku úniu a tiež Bosnu a Hercegovinu,“ vyhlásil Plenkovič.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies