NKÚ preskúma efektivitu štátnych peňazí v školstve

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 12:46 • 2 min
NKÚ preskúma efektivitu štátnych peňazí v školstve

BRATISLAVA - Stredné a vysoké školy na Slovensku čaká rozsiahla kontrola toho, ako pripravujú svojich zverencov na vstup na pracovný trh.

slovakia

left justify in out

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) začne od polovice júla skúmať, s akou efektivitou a účinnosťou sa vynakladajú štátne peniaze na prípravu a uplatnenie absolventov vybraných škôl. Na tlačovom brífingu o tom dnes informoval šéf sekcie špeciálnych odvetví a činností NKÚ Peter Kapuscinský. Iniciatívu plánuje NKÚ ukončiť v decembri tohto roku.

NKÚ nebude kontrolovať všetky školy. Zo stredných sa zameria na 20 odborných a hlavne spojených škôl, pretože z jeho analýzy vyšli ako najrizikovejšie. Z kontroly sa rozhodli úplne vypustiť gymnáziá, stredné priemyselné školy a konzervatóriá. Čo sa týka vysokých škôl, pôjde o kontrolu na desiatich verejných univerzitách vo všetkých regiónoch. Školy vyberali kontrolóri s dôrazom na uplatniteľnosť absolventov na trhu práce. Posudzovali tiež dostupné informácie z hodnotiacich správ jednotlivých škôl. Pri výbere vzorky vychádzali aj z výkazov Štatistického úradu SR, z údajov ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu a Ústavu informácií a prognóz školstva. 

Jednou z úloh kontrolnej akcie je posúdiť, ako školy pripravujú žiakov a študentov na trh práce, a to, ako sa v ňom uplatňujú. Kontrolóri budú hľadať odpovede na otázky, či štátne peniaze slúžia na dosiahnutie stanovených cieľov a fungovanie školy, a či sú uchádzači pripravení pre vstup na trh práce. Zisťovať budú, koľkí sa uplatnili do troch mesiacov, do pol roka a koľkí si nájdu zamestnanie do jedného roka. NKÚ sa zameria aj na kvalitu pedagogických pracovníkov, ktorá má vplyv na výsledky študentov. Na spokojnosť sa budú pýtať aj študentov. 

Hospodárenie škôl bude NKÚ analyzovať za roky 2009 až 2012. V skúmaní tohto obdobia sa zameria na vývoj počtu študentov, pedagogických aj nepedagogických zamestnancov a ich podiel k študentom. Pozrú sa aj na mzdy, nákup externých služieb vrátane tzv. lietajúcich profesorov, na priemernú dotáciu na študenta, priemerné náklady na vzdelávanie podľa odborov. Výsledkom toho bude aj porovnanie medzi jednotlivými strednými a vysokými školami. Hodnotiť sa bude aj spolupráca škôl s prostredím praxe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies