Nitrianski colníci pri kontrole pokladníc rozdali pokuty za vyše 100-tisíc

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 16:58 • 2 min
Nitrianski colníci pri kontrole pokladníc rozdali pokuty za vyše 100-tisíc

BRATISLAVA - Nitrianski colníci zistili v prvom polroku 2015 porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice (ERP) až v 465 prípadoch z 1 046 vykonaných kontrol zameraných na správne používanie elektronickej registračnej pokladnice.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA ďalej informoval hovorca Colného úradu v Nitre Stanislav Pacher, cieľom kontrol bolo zistiť, či obchodníci používajú elektronickú registračnú pokladnicu, či odovzdávajú kupujúcemu pokladničný doklad a či doklad spĺňa náležitosti podľa zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Za porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice uložili colníci na mieste pokuty za 105 486 eur, pričom až v 15 prípadoch zakázali predaj do 72 hodín. Za porušenie zákazu predaja do 72 hodín hrozí predávajúcemu pokuta od 10 000 do 40 000 eur.

 

Colný úrad Nitra v súvislosti s letnou sezónou spojenou s organizovaním rôznych podujatí v obciach a mestách určených pre širokú verejnosť, počas ktorých sú na mieste rôzne bufety s občerstvením či stánky s rozličným tovarom, upozorňuje predajcov na dodržiavanie povinnosti používať elektronické registračné pokladnice. Predajca je povinný v zmysle zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice umiestniť ju tak, aby údaje boli pre zákazníka čitateľné. Podnikateľ je tiež povinný vystaviť doklad z pokladnice po prijatí hotovosti. Výnimkou je predaj remeselníckych výrobkov, ktoré sú predmetom autorského práva. Ak však predávajúci predáva remeselnícke výrobky na základe živnostenského oprávnenia, ide o predaj tovaru podnikateľom a predajcovi vzniká povinnosť používať pokladnicu. 

 

Všetky potrebné informácie o povinnostiach predajcov o používaní elektronickej registračnej pokladnice sú verejne dostupné na stránke finančnej správy www.financnasprava.sk, kde majú občania možnosť oznámiť aj zistené nedostatky a podozrenia z nesprávneho používania týchto pokladníc. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies