Nitrianske divadlo predstavilo v Bratislave svoju 65. sezónu

NETKY.SK • 8 September 2014, 18:40 • 2 min
Nitrianske divadlo predstavilo v Bratislave svoju 65. sezónu

BRATISLAVA - Šesť nových inscenácií uvedie vo svojej 65. sezóne Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre. Prvou premiérou jubilejnej sezóny, ktorá nesie logo Mám rád DAB, bude klasická komédia Williama Shakespeara Skrotenie zlej ženy v hlavnej úlohe s Kristínou Turjanovou.

slovakia

left justify in out

"Bude to možno trošku trpká a krutejšia komédia a pohľad na vzťahy medzi mužmi a ženami, ale veríme, že tou výpoveďou sa dotkneme aj tém, ktoré dnes reálne prežívame," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Svetozár Sprušanský, šéfdramaturg a umelecký šéf DAB, zároveň režisér nového titulu, ktorým si DAB pripomenie 450. výročie narodenia najväčšieho dramatika všetkých čias. Premiéra sa uskutoční 19. septembra.
     

Sprušanský sa režijne podieľa aj na príprave hry súčasného nemeckého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga Zlatý drak. "Je to titul, ktorý reprezentuje to najaktuálnejšie zo svetovej dramatickej produkcie. Je to divadelný úlet, nazvali sme ho z čínsko-vietnamsko-thajského fast foodu," vysvetlil režisér k novému titulu, ktorý sa v repertoári DAB objaví v premiére 7. novembra. "Je to príležitosť pre hercov, ktorí majú radi premenlivosť, hravosť až polymúzickosť," doplnil k hre zobrazujúcej príbeh prisťahovalcov. Účinkujú Juraj Ďuriš, Jana Kovalčíková, Lenka Barilíková, Marcel Ochránek a Martin Fratrič.
     

Český režisér Jan Antonín Pitinský bude v nitrianskom divadle pripravovať klasiku českej drámy z pera Gabriely Preissovej Gazdiná Roba 2014. "Inscenáciu by sme radi naštudovali v prostredí moravskej dediny, s krojmi, s hudobnou, tanečnou zložkou, čiže pôjde viac o scénickú fresku," povedal Sprušanský k inscenácii, v ktorej sa objaví takmer celý súbor DAB. Premiéra je naplánovaná na 5. decembra, tvorcovia si týmto dielom pripomenú 65. výročie divadla.
     

Veľké "divadelné plátno" chystá nitriansky súbor aj na február, kedy uvedie heroickú komédiu Edmonda Rostanda Cyrano z Bergeracu. "Je to príbeh nielen o jednom veľkom nose, ale o dvoch ľudských princípoch. Veríme, že také hodnoty ako elegancia, galantnosť, rytierskosť, ale aj isté vzťahové konvencie, ktoré v tom období fungovali v tejto romantickej hre, oslovia aj dnešného diváka," poznamenal umelecký šéf DAB k hre, ktorú predovšetkým s mladšou časťou hereckého súboru naštuduje režisér Lukáš Brutovský. "Sľubuje historické kostýmy, dobovú výpravu, je tam prebásnenie z pera Ľubomíra Feldeka, čiže pôjde opäť o stretnutie s veršom."
     

Medzi premiérovými titulmi je aj komédia austrálskej autorky Joanny Murray-Smith s názvom Druh: Žena, ktorá do repertoáru vstúpi v apríli. "Je to príbeh úspešnej autorky feministických diel, ktorá svojou prácou radí, ako by ženy v dnešnej spoločnosti mohli fungovať. Až po okamih, keď do jej domu vtrhne mladé dievča, ktoré sa jej radami aj riadi," priblížil Svetozár Sprušanský inscenáciu, ktorá má ambíciu zaujať dnešného diváka humorným pohľadom na veci vážne. V hlavnej úlohe sa predstaví Eva Pavlíková.
     

Poslednú premiéru jubilejnej sezóny 2014/2015 uvedie DAB v máji. Diváci sa môžu tešiť na autorskú inscenáciu Jána Luterána, ktorej základom je prírodovedecké dielo Charlesa Darwina O pohlavnom výbere. Hrajú Juraj Ďuriš, Žofia Martišová, Martin Nahálka, Alena Pajtinková, Martin Šalacha, Marián Viskup.
     

Riaditeľ DAB Ján Greššo informoval o viacerých sprievodných podujatiach, ktoré budú súčasťou jubilejnej 65. sezóny. V októbri súbor pokrstí CD nahrávku z muzikálu Tisícročná včera a v novembri si špeciálnym divadelným večerom pripomenie životné jubileá svojich členiek - Žofie Martišovej, Hildy Augustovičovej a Oľgy Hudecovej.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies