Nezdravé jedlo spôsobuje depresie, tvrdia vedci

NETKY.SK • 28 September 2018, 13:47 • 2 min
Nezdravé jedlo spôsobuje depresie, tvrdia vedci

Na psychický stav ľudí sa podpisuje nielen fajčenie, obezita, znečistené ovzdušie a nedostatok pohybu, ale aj nezdravé stravovanie.

slovakia

left justify in out

Mali ste zlý deň a prvé, čo urobíte je, že siahnete po čokoláde, prípadne si zájdete na poriadny hamburger do fast foodu? Vedzte, že týmto si veľmi nepomôžete. Podobné návyky totiž vaše depresívne stavy len zhoršia, tvrdia vedci.

 

Skupina odborníkov z Veľkej Británie, Španielska a Austrálie sa zamerala na výskum, v rámci ktorého dávali dokopy výsledky 41 pozorovaní zameraných na vzájomnú súvislosť psychiky a stravovacích návykov.

 

Z výsledkov jednoznačne vyplýva, že strava bohatá na cukry, tuky a telu neprirodzené chemické látky má silný vplyv na vznik depresií. Odborníci pritom zohľadnili aj námietku, že ľudia s depresiami majú prirodzene väčší sklon k „liečeniu“ si duše nezdravým jedlom. Avšak nikto z dobrovoľníkov z Británie, Francúzska, Španielska a USA, ktorí sa dlhodobých výskumov zúčastnili, na začiatku depresiami netrpel.

 

Vedci tvrdia, že jedlo má na základe týchto pozorovaní neodškriepiteľný vplyv na naše psychické zdravie. Tí, ktorí dodržiavajú zásady takzvaného stredomorského stravovania majú na depresie oveľa menší nábeh.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies