Nesúhlas so zmenou envirozákonov EÚ môžu cez internet vyjadriť aj ľudia

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 14:10 • 2 min
Nesúhlas so zmenou envirozákonov EÚ môžu cez internet vyjadriť aj ľudia

BRATISLAVA - V júni by mala Európska komisia (EK) rozhodnúť, či zmení Smernicu o vtákoch a Smernicu o biotopoch, ktoré sú podľa európskych ochranárov najefektívnejšie v oblasti ochrany vzácnych druhov živočíchov, rastlín a biotopov.

slovakia

left justify in out

EK už vyše roka prehodnocuje efektívnosť tejto legislatívy na ochranu prírody s cieľom zistiť, či je dostatočne účinná a či spĺňa svoj účel. Proti snahám zmeniť tieto smernice sa postavili nielen ochranári z celej Európy vrátane Slovenska, no proti otváraniu tejto legislatívy sa vyslovili aj ministri životného prostredia členských krajín Únie a Európsky parlament.

 

Organizácia SOS/BirdLife Slovensko preto vyzvala Slovákov, aby sa pridali ku kampani Nature Alert (Hlas pre prírodu) a poslali komisárovi EÚ pre životné prostredie Karmenovi Vellovi správu, že Európania očakávajú od EK potvrdenie vhodnosti smerníc, ale zároveň aj konkrétne návrhy, ktoré povedú k lepšej ochrane prírody v Únii.


"Príroda na Slovensku a v Európskej únii môže byť ohrozená, ak bude oslabená legislatíva, od ktorej ochrana prírody závisí. Napriek tomu, že viac ako pol milióna ľudí vyjadrilo v EÚ názor, že sa legislatíva nemá meniť, Európska komisia stále neprijala rozhodnutie. To, že neustále strácame našu vzácnu prírodu je dôsledkom zlej implementácie a nedostatočného financovania," uviedla dnes vo vyhlásení organizácia SOS/BirdLife Slovensko, podľa ktorej politické rozhodnutia môžu zmariť všetky doterajšie snahy za lepšiu ochranu prírody. "Reálne hrozí, že nástroje, vďaka ktorým sa nám úspešne darí presadzovať ochranu vzácnych druhov, stratíme, respektíve budú zásadne oslabené," zdôraznila organizácia.

 

Petíciu proti snahám EK podpísalo minulý rok viac než pol milióna Európanov a 120 environmentálnych organizácií z EÚ. Počet podpisov pod petíciou (520 325) bol zatiaľ najvyšší v histórii EÚ. Ukončenie hodnotenia efektívnosti smerníc o vtákoch a biotopoch Komisiou (tzv. Fitness check) sa pôvodne očakával v apríli.


Poslať odkaz komisárovi Vellovi je množné prostredníctvom stránky https://www.thunderclap.it/projects/41618-naturealert-hlas-pre-pr-rodu, ktorá umožňuje zbierať správy od občanov počas niekoľkých dní a doručiť mu ich v jednom okamihu, ktorý je naplánovaný na 16. mája o 12:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies