Nemecký vicekancelár rokoval v Moskve o konfliktoch v Sýrii aj o ekonomickej spolupráci

NETKY.SK • 22 September 2016, 17:34 • 2 min
Nemecký vicekancelár rokoval v Moskve o konfliktoch v Sýrii aj o ekonomickej spolupráci

MOSKVA - Nemecký vicekancelár, minister hospodárstva Sigmar Gabriel pokračoval dnes v dvojdňovej návšteve Ruskej federácie rokovaniami s rezortným partnerom Alexejom Uljukajevom.

slovakia

left justify in out

Ako druhá osobnosť spolkovej vlády v Berlíne informovala nemecké médiá, počas 150-minútového stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v jeho rezidencii neďaleko Moskvy sa obšírne hovorilo aj o konfliktoch v Sýrii a na Ukrajine.

 

Gabriel vyzval pri tejto príležitosti ruskú stranu, aby sa spolupodieľala na objasňovaní okolností útoku na humanitárny konvoj v Sýrii a zdôraznil, že bez Ruskej federácie sa riešenie konfliktu v Sýrii nemôže podariť. Súčasne vyjadril podporu výzve šéfa nemeckej diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera, aby v Sýrii došlo k vytvoreniu bezletovej zóny, čo však môžu spoločnými silami presadiť iba USA a Rusko. S Putinom však o tomto aspekte nemecký vicekancelár v stredu večer nehovoril.

 

Gabriel privítal i dohodu Kyjeva a proruských separatistov, v zmysle ktorej by mali obe konfliktné strany v priebehu 30 dní stiahnuť z nárazníkového pásma vo frontovej oblasti jednotky a zbraňové systémy. Nemecký vicekancelár zároveň poukázal na fakt, že z minských mierových dohôd, ktorých realizácia v plnom rozsahu stále necháva na seba čakať, nevyplývajú iba veľké záväzky pre ruskú, ale aj pre ukrajinskú stranu, vyplýva z informácií tlačovej agentúry DPA a nemeckých elektronických médií.

 

Napriek veľkému významu týchto politických otázok venovali Putin a Gabriel podľa slov nemeckého vicekancelára asi polovicu času schôdzky ekonomickým témam. Konkrétnejšiu podobu dostali tieto otázky pri dnešnom pracovnom stretnutí s ministrom hospodárstva Ruskej federácie Alexejom Uljukajevom.

 

Podľa slov hostiteľa by sa nemecké firmy mohli spolupodieľať na výstavbe železničnej rýchlotrate Moskva-Kazaň, a to jednak ako investori, jednak ako realizátori projektu. Konkurencie z Číny, ktorá sa takisto zaujíma o tento megaprojekt, sa nemecké subjekty z konzorcia pod vedením podniku Siemens nemusia obávať, zdôraznil Gabriel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies