Nemeckú ekonomiku prestane ovplyvňovať eurokríza

NETKY.SK • 20 Február 2012, 13:10 • 2 min
Nemeckú ekonomiku prestane ovplyvňovať eurokríza

Nemeckú ekonomiku prestane ovplyvňovať eurokríza - Svet Nemeckú ekonomiku prestane onedlho ovplyvňovať eurokríza. Uvádza to vo februárovej správe nemecká centrálna banka, Deutsche Bundesbank (DBB).

slovakia

left justify in out

img

Nemeckú ekonomiku prestane onedlho ovplyvňovať eurokríza. Uvádza to vo februárovej správe nemecká centrálna banka, Deutsche Bundesbank (DBB). V správe, ktorá bola zverejnená dnes, sa konštatuje, že v prvom štvrťroku budú ešte na hospodárstvo pôsobiť "brzdiace faktory z neekonomickej oblasti", ale od začiatku jari získajú prevahu procyklické sily.
      Vlani v poslednom štvrťroku došlo prvýkrát od recesie v roku 2009 k miernemu poklesu nemeckej ekonomiky. Pokles v porovnaní s tretím štvrťrokom dosiahol 0,2 %. Analytici očakávali horší výsledok.
      V Nemecku rastie dopyt po výkonoch stavebníctva. Analytici DBB predpokladajú, že sa rast tohto primárneho sektora v dohľadnom čase priaznivo prejaví v celej nemeckej ekonomike.
      Banka ráta aj s rastom súkromnej spotreby. Stabilný pracovný trh dáva spotrebiteľom istotu. Základná úroková miera 1 % v eurozóne viac podporuje zvyšovanie investičných výdavkov a nie rast úspor.
      V takýchto finančno-ekonomických podmienkach bude rásť záujem aj o nehnuteľnosti. Dopyt po nich sa za posledných 12 mesiacov prejavil tým, že ich ceny vzrástli o 5,5 %. DBB konštatovala, že sa prvýkrát od znovuzjednotenia Nemecka v roku 1990 vzostup konjunktúry v krajine spája s citeľným zvyšovaním cien domov a bytov.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies