Nemecko nie je ochotné financovať ostatné krajiny eurozóny

NETKY.SK • 13 December 2010, 08:21 • 2 min
Nemecko nie je ochotné financovať ostatné krajiny eurozóny

Nemecko nie je ochotné financovať ostatné krajiny eurozóny

slovakia

left justify in out

Spolková vláda je pevne rozhodnutá, že sa v boji s dlhovou krízou nestane pokladnicou, ktorá bude financovať ostatné krajiny, povedal nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle v rozhovore pre týždenník Wirtschaftswoche.
      Westerwelle vymenoval dva ciele nemeckej európskej politiky. "Musíme ochrániť Európu a euro. A musíme zabezpečiť, aby naša vlastná pokladnica zostala v rukách nás Nemcov."
      Bavorský premiér a predseda vládnej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Horst Seehofer varoval pred vytvorením spoločného európskeho dlhopisu, proti čomu sa postavili aj nemecká kancelárka Angela Merkelová alebo francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Podľa Seehofera by to znamenalo hodenie dlhov jednotlivých krajín eurozóny do jedného hrnca a nikto by už nemohol rozlišovať medzi rizikami. "Kto dnes dovolí zjednotenie dlhov v Európe, zajtra ho čakajú Spojené európske zadlžené štáty." Fiškálna disciplína sa musí opäť stať najvyšším princípom, dodal Seehofer.
      Návrh šéfa Euroskupiny Jeana-Clauda Junckera a talianskeho ministra financií Giulia Tremontiho na emitovanie európskych dlhopisov (E-bondov) odmieta aj Westerwelle. Podľa neho návrh skrýva veľké riziká aj pre krajiny, ktoré by zo zníženia úrokov pri financovaní zdanlivo profitovali. "Tlak na konsolidáciu povolí, ak v týchto krajinách prídu na to, že sa vďaka nemeckej úverovej bonite môžu lacno refinancovať." Dodal, že dôveru medzinárodných investorov si nemožno získať odkladaním riešení a uvoľnením dlhových kritérií.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies