Nemecko je ochotné rokovať o gréckych dlhoch

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 13:15 • 2 min
Nemecko je ochotné rokovať o gréckych dlhoch

BERLÍN/ BRUSEL - Dvere pre rokovania s Gréckom sú otvorené, ale podmienky pre také rozhovory sa ešte nesplnili.

slovakia

left justify in out

Povedal to v pondelok hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. "Vláda eviduje jasné "Nie" a rešpektuje to," povedal Seibert v súvislosti s gréckym referendom o tom, či krajina má prijať úsporné opatrenia, ktoré jej navrhla Európska únia. Hovorca poznamenal, že Nemecko je otvorené rokovaniam o núdzovej pomoci pre Atény. "Avšak vo svetle rozhodnutia gréckych občanov podmienky na začatie vyjednávaní o novom programe pomoci nie sú splnené," konštatoval.

 

Ministri financií eurozóny očakávajú nové návrhy zo strany Grécka. Skupina ministrov financií eurozóny Eurogroup to uviedla v pondelok. Ministri sa stretnú v utorok o 13:00 SELČ. "Eurogroup bude diskutovať o situácii po referende v Grécku...Ministri očakávajú nové návrhy zo strany gréckych predstaviteľov," konštatuje sa vo vyhlásení ministrov. 

 

Grécke dlhopisy, ktoré vlastní Európska centrálna banka (ECB), sa nemôžu reštrukturalizovať, keďže by to znamenalo, že EBC financuje vládu, čo pravidlá EÚ explicitne zakazujú. Povedal to v pondelok člen Rady guvernérov ECB Christian Noyer. "Grécke dlhopisy, ktoré vlastní Eurosystém, sú dlhopismi, ktoré sa nemôžu reštrukturalizovať, pretože by to bolo monetárne financovanie štátu," povedal novinárom Noyer, ktorý je zároveň guvernérom francúzskej centrálnej banky. O gréckych dlhoch sa ďalej odmietol vyjadrovať, keďže sa zatiaľ neprijalo nijaké rozhodnutie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies