Nemeckí rušňovodiči pozastavili štrajk, súhlasili s arbitrážnym konaním

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 10:56 • 2 min
Nemeckí rušňovodiči pozastavili štrajk, súhlasili s arbitrážnym konaním

BERLÍN - Nemeckí rušňovodiči v noci nadnes predčasne ukončili ďalší zo série štrajkov, ktorým si chceli vynútiť zlepšenie platových a pracovných podmienok. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, ako štátna železničná spoločnosť Deutsche Bahn dosiahla v noci nadnes dohodu s odborovou organizáciou rušňovodičov GDL, potvrdil to v Berlíne nemenovaný predstaviteľ nemeckých železníc.

 

Obe strany sa dohodli, že svoj dlhodobý, stále sa vyostrujúci spor budú ďalej riešiť formou arbitrážneho konania. Počas dohodnutého trvania arbitráže, od 27. mája do 17. júna, nebudú odborári organizovať žiadne ďalšie štrajky, uviedla agentúra Reuters.

 

Vodiči nákladných vlakov začali štrajkovať v utorok a v stredu sa k nim pridali aj ich kolegovia prepravujúci cestujúcich. Od vlaňajšieho septembra išlo už o deviaty štrajk rušňovodičov v Nemecku.

 

Nemeckí odborári žiadajú pre strojvodcov lepšie pracovné podmienky - predovšetkým päťpercentné zvýšenie miezd, skrátenie pracovného času a rozšírenie rokovacích práv.

 

Mesiace trvajúci spor spôsobil v Nemecku vážne narušenie dopravy. Milióny obyvateľov Nemecka každodenne cestuje vlakom a približne pätina nákladu je tam prepravovaná práve železničnou dopravou.

 

Sedemdňový štrajk rušňovodičov zo začiatku tohto mesiaca bol najdlhším v dejinách Deutsche Bahn. Podľa odhadov tento štrajk pripravil nemeckú ekonomiku o 750 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies