Nemecké firmy podpísali v Rusku kontrakty za miliardy eur

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 12:01 • 2 min
Nemecké firmy podpísali v Rusku kontrakty za miliardy eur

Nemecké firmy podpísali v Rusku kontrakty za miliardy eur - Svet Nemecké a ruské spoločnosti dnes počas stretnutia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom v Jekaterinburgu podpísali niekoľko dohôd za miliardy eur. M

slovakia

left justify in out

img

Nemecké a ruské spoločnosti dnes počas stretnutia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom v Jekaterinburgu podpísali niekoľko dohôd za miliardy eur.
      Medzi najväčšie patrí kontrakt nemeckej firmy Siemens za 2,2 miliardy eur na dodávku viac než 200 nových regionálnych vlakov pre Ruskú železničnú spoločnosť. Okrem toho firma oznámila vytvorenie spoločného podniku s ruskými partnermi na výrobu veterných turbín pre Rusko, ktoré sa snaží postupne znížiť závislosť svojej ekonomiky od produkcie ropy a zemného plynu.
      Navyše, Siemens súhlasil aj s účasťou v projekte Skolkovo, známom ako ruské Silicon Valley neďaleko Moskvy. Ale na rozdiel od kalifornského, ktoré sa sústreďuje najmä na počítačové technológie, sa ruské Silicon Valley bude orientovať aj na energetiku, biotechnológie, telekomunikácie a jadrovú energetiku.
      Nemecká rozvojová banka KfW a ruská Vnešekonombank podpísali zasa kontrakt o financovaní ruských stredných firiem. Hodnota kontraktu je 100 miliónov eur.
      V ďalšom kontrakte Gazprom Bank preberá 30-% podiel v rusko-nemeckej energetickej agentúre Rudea. Banka, ktorá kontroluje podiely v približne 500 ruských firmách, bude financovať projekty na zvýšenie energetickej efektívnosti, napríklad projekty na modernizáciu pouličného osvetlenia v ruských mestách.    
      Nemecko je jedným z najväčších obchodných partnerov Ruskej federácie. Vzájomný obchod dosiahol v 1. štvrťroku tohto roka viac než 15 miliárd USD (11,81 miliardy eur).
      Medvedev na stretnutí zároveň vyzval nemecké spoločnosti, aby vo väčšej miere investovali do ruských firiem, ktoré minulý mesiac Moskva odstránila zo zoznamu strategických podnikov. V súčasnosti tak neexistuje žiadne obmedzenie vzhľadom na podiel, aký môžu zahraničné firmy v nich vlastniť. Patria sem letiská a viacero výrobných závodov, od papierní až po výrobcov železničných vozňov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies