Nehody spôsobené autobusmi tvoria len 1 % zo všetkých dopravných kolízií

NETKY.SK • 7 November 2014, 16:34 • 2 min
Nehody spôsobené autobusmi tvoria len 1 % zo všetkých dopravných kolízií

BRATISLAVA - V Európe je autobusová doprava tým najbezpečnejším prvkom v rámci cestnej dopravy. Podobne aj slovenské štatistiky hovoria o tom, že za rok 2013 tvoril počet nehôd spôsobených autobusmi 1 % zo všetkých dopravných kolízií. Za Zväz autobusovej dopravy (ZAD) to pre TASR uviedla Eva Vozárová.

slovakia

left justify in out

"Môžeme teda konštatovať, že autobusová doprava je bezpečný druh dopravy," zhodnotila. Práve v súčasnosti si totiž ZAD pripomína 65 rokov od vzniku verejnej autobusovej dopravy na Slovensku. Vytvorila sa po vojne, keď nastúpila industrializácia a pre ľudí bolo potrebné zabezpečiť dopravu do novovzniknutých fabrík a závodov. A to aj tam, kde nebola železničná doprava, napríklad na Orave či Kysuciach. "To bol hlavný dôvod vzniku autobusovej dopravy," opísala Vozárová. 
     

Jej rozvoj stúpal od 50-tych rokov a v súčasnosti prepravia autobusy v rámci regiónov ročne takmer 190 miliónov cestujúcich. Oproti minulosti, napríklad 70-tym rokom sa však zmenilo vnímanie tejto dopravy. Vtedy bol jej hlavný cieľ podľa Vozárovej zvládnuť prepravu množstva ľudí do práce a škôl. V posledných desiatich rokoch sa však podľa ZAD kladie dôraz najmä na kvalitu a bezpečnosť prepravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies