Nechutné FOTO: Chirurg si robil selfie s pacientkami, bratislavská klinika fungovala nezákonne

NETKY.SK • 19 Október 2016, 16:00 • 2 min
Nechutné FOTO: Chirurg si robil selfie s pacientkami, bratislavská klinika fungovala nezákonne

BRATISLAVA – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal správne konanie voči estetickej klinike Adelais Clinique na Ventúrskej ulici v hlavnom meste. Od župy totiž nemá povolenie na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Predseda kraja Pavol Frešo už podpísal predbežné opatrenie, ktorým jej zakázal činnosť. Lekári tam vykonávali plastické chirurgie.

slovakia

left justify in out

"Klinika môže dostať pokutu vo výške asi 33.000 eur," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Frešo. Kraj teraz čaká, či sa konatelia spoločnosti v tejto veci vyjadria. Správne konanie by malo byť ukončené do niekoľkých dní. Kraju sa na kliniku sťažovali ľudia, dostal dva podnety. Frešo ich nechcel bližšie špecifikovať. Nevedel tiež povedať, ako dlho fungovala klinika bez povolenia.

 

Verejnosť si vie overiť, či majú zdravotnícke kliniky alebo rôzne ambulancie od krajov povolenie na činnosť. Priamo na mieste to môže zistiť cez vyvesený cenník. Ten totiž schvaľuje kraj. Poskytovateľ by mal mať na viditeľnom mieste uvedené aj obchodné meno a odborné zameranie.

 

Konateľom a garantom kliniky je lekár Yassine Ghazi

 

img

 

Možno si to preveriť i na webe, a to na stránke www.e-vuc.sk. Ak sa na tomto portáli hľadaný subjekt nenachádza, povolenie zrejme nemá. "Treba preto rýchlo kontaktovať príslušný kraj, ten si to preverí," povedala Jana Ježíková z Odboru zdravotníctva na Úrade BSK. Subjekt môže mať povolenie na činnosť aj od ministerstva zdravotníctva, a to v prípade, že by pôsobil vo viacerých krajoch naraz.

 

Od BSK má povolenie na činnosť asi 1700 poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Kraj však nemonitoruje iba tie, robí i náhodné kontroly v teréne. "Ročne skontrolujeme asi 300 zariadení," vysvetlil lekár BSK Valerián Potičný. Kraju však podnety od občanov pri odhalení nepovolených zariadení veľmi pomáhajú, priznal. Vlani napríklad zistili, že povolenie nemajú niektorí poskytovatelia masérskych služieb.

 

img

 

 

Kováč: Ak sa niekto vydáva za plastického chirurga, môže spáchať trestný čin

"Ak sa niekto vydáva za plastického chirurga a nie je ním, pričom si necháva platiť za operácie, môže spáchať trestný čin podvodu. Do úvahy prichádza aj trestný čin poškodenia zdravia," povedal pre TASR súdny znalec a docent trestného práva Peter Kováč. Trestného činu poškodenia zdravia sa dopustí ten, kto hoci aj z nedbanlivosti vykonáva bez odbornej spôsobilosti úkony zdravotnej starostlivosti. "Podľa dostupných informácii daný lekár nemá príslušné atestačné skúšky, teda mu chýba príslušná odborná spôsobilosť na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v odbore plastickej chirurgie. Takýto lekár nemôže legálne samostatne poskytovať zdravotnú starostlivosť," upozornil Kováč.

 

"Ak mal vykonávať zákroky, ktoré ponúkal lege artis, musel s ním spolupracovať anestéziológ, inštrumentárka a ďalší pomocný personál. Tento lekár musel obstarávať špeciálny zdravotnícky materiál. Plastická chirurgia je malý odbor, prakticky všetci plastickí chirurgovia sa poznajú, preto je zvláštne, že nik z pacientov daného lekára nevyhľadal iného plastického chirurga a nedošlo k odhaleniu jeho činnosti," skonštatoval Kováč. Poukázal tiež na to, že spoločnosť iLaesthetic, ktorá prevádzkovala kliniku, má podľa registra účtovných závierok zanedbateľné tržby. "Je tu aj otázka, či tu nedochádza k odklonu toku peňazí niekam inam. Aj nezaplatenie, neodvedenie či skrátenie daní a odvodov je trestné," doplnil.

 

Pacientom lekára odporúča kontaktovať orgány činné v trestnom konaní, aby bolo možné zdokumentovať výšku spôsobenej škody a posúdiť, či nedošlo k poškodeniu ich zdravia.

 

Na možné porušenie zákona klinikou upozornil ako prvý portál čas.sk. So službami kliniky nebola podľa webu spokojná pacientka, dala preto podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Ten teraz zisťuje, či je "subjekt poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v zmysle zákona". "Za účelom preverenia sme oslovili príslušné inštitúcie so žiadosťou o potrebné informácie," povedala pre TASR hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová. Ak sa podľa nej preukáže, že subjekt je poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, začne tam výkon dohľadu.

 

Konateľom a garantom kliniky je lekár Yassine Ghazi. Ten nemá mať pridelený kód na plastickú chirurgiu. Chirurg si dokonca robil fotografie s pacientkami na operačnom stole priamo počas zákroku. Tie potom sám uverejňoval na sociálnych sieťach. V takomto prípade mohlo podľa Kováča dôjsť k zásahu do práva na ochranu osobnosti a možno sa domáhať náhrady nemajetkovej ujmy.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies