Nechce sa vám vstávať z postele? Dôvodom nemusí byť lenivosť ale klinománia

NETKY.SK • 25 September 2015, 17:00 • 2 min
Nechce sa vám vstávať z postele? Dôvodom nemusí byť lenivosť ale klinománia

BRATISLAVA - Povaľovanie v posteli je príjemné asi pre každého. Ak z nej ale človek nevie vstať po celé dni či týždne, niečo nie je v poriadku. Zdanlivá lenivosť môže byť v skutočnosti klinománia – chorobná posadnutosť spánkom a samozrejme nesúvisí s tým, keď si chce človek cez víkend trochu viac pospať.

slovakia

left justify in out

Klinománia je psychické ochorenie, ktoré sa prejavuje tým, že sa vám vôbec nechce vstávať z postele. Názov choroby pochádza z gréčtiny a prekladá sa ako posadnutosť spaním. Ľudia s touto chorobou obetujú spánku čokoľvek, prácu, rodinu, vzťahy ale aj jedlo. Klinománia je podobná iným chorobám ako napríklad chronický únavový syndróm alebo depresia, pričom je ťažké ju odhaliť. V extrémnej podobe prináša do každodenného života človeka množstvo problémov.

 

Podobná nechuť k rannému vstávaniu sa zase volá dysania. O týchto vadách sa zatiaľ veľmi nehovorí. Klinomaniaci nemusia byť nutne leniví ľudia, ale trápi ich choroba, ktorá potrebuje správnu liečbu. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies