NBA: Iverson 1. marca medzi nesmrteľných Sixers

NETKY.SK • 28 November 2013, 09:38 • 2 min
NBA: Iverson 1. marca medzi nesmrteľných Sixers

PHILADELPHIA - Allen Iverson nečakal dlho na prvé vyznamenanie po skončení svojej basketbalovej kariéry.

slovakia

left justify in out

Klub NBA Philadelphia 76ers, v ktorom prežil najúspešnejšie sezóny a v roku 2001 s ním postúpil do finále play-off, slávnostne vyradí z používania dres s číslom 3. Ceremoniál sa uskutoční 1. marca pred stretnutím s Washingtonom. Iverson sa zaradí medzi sedem predchádzajúcich legiend organizácie, pod strechou haly Wells Fargo Center majestátne "visia" Julius Erving, Charles Barkley, Wilt Chamberlain, Maurice Cheeks, Billy Cunningham, Bobby Jones a Hal Greer.

"Allen Iverson je bez akýchkoľvek pochybností jedným z najväčších hráčskych symbolov Sixers. Na palubovkách nechával všetko, srdce mal vždy na mieste. Zdobili ho vytrvalosť a odvaha, postupne sa vypracoval na najlepších basketbalistov histórie," zhrnul výkonný riaditeľ 76ers Scott O'Neil. 

Allen Iverson (nar. 7. júna 1975) patril na prelome tisícročí medzi najväčšie hviezdy v NBA. Jeho hlavné pôsobenie vo Philadelphii sa datuje medzi rokmi 1996 až 2006. Podľa ESPN piaty najlepší strieľajúci rozohrávač všetkých čias celkovo nazbieral v drese Philadelphie 19 931 bodov, 40 a viac v jednom zápase ich nastrieľal až 76-krát. "AI" či "Answer", ako ho prezývali, vedel excelentne skĺbiť svoju raketovú rýchlosť s presnosťou zakončenia. Iverson patrí v učebniciach basketbalu medzi najznámejších "ankle-breakerov", ktorí v útoku s obľubou provokujú súperovho obrancu tzv. crossoverom, čiže neočakávanou náhlou zmenou smeru pri driblingu niekedy vedúcou k podvrtnutiu členka. Jeho najslávnejšou "obeťou" v úvode kariéry sa stal 12. marca 1997 Michael Jordan. 

Iverson sa stal najužitočnejším hráčom sezóny 2000/2001, štvornásobným najlepším strelcom ligy a jedenásťkrát sa predstavil v Zápase hviezd. Okrem "Sixers" pôsobil aj v Denveri, Detroite a epizódne Memphise. Počas kariéry zarobil len na základe zmlúv v kluboch približne 155 miliónov dolárov. Naposledy hral krátko za turecký Besiktas Istanbul. V NBA za sebou zanechal 24 368 bodov (priemer 26,7 na zápas), 3394 doskokov (2,6) a 5624 asistencií (6,2). Kariéru ukončil v októbri tohto roku. 

Iverson nebol mimo ihriska nijaké neviniatko. V minulosti ho zadržali za prechovávanie zbrane či marihuany, v kasíne napríklad pred zrakmi ľudí bez ostychu močil do nádoby na odpad. Začiatkom roka 2013 mu definitívne stroskotalo manželstvo s matkou jeho piatich detí Tawannou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies