NATO ako celok sa do vojenských operácií v Líbyi nezapojí

NETKY.SK • 21 Marec 2011, 12:31 • 2 min
NATO ako celok sa do vojenských operácií v Líbyi nezapojí

NATO ako celok sa do vojenských operácií v Líbyi nezapojí - Politika Severoatlantická rada, ktorá je najvyšším rozhodovacím orgánom NATO, na svojom mimoriadnom zasadnutí nedospela k dohode ohľadne pridania sa Severoatlantickej aliancie ku koalícii štátov,

slovakia

left justify in out

img

Severoatlantická rada, ktorá je najvyšším rozhodovacím orgánom NATO, na svojom mimoriadnom zasadnutí nedospela k dohode ohľadne pridania sa Severoatlantickej aliancie ku koalícii štátov, ktoré sa zúčastňujú na medzinárodnej vojenskej ofenzíve v Líbyi.
      Veľvyslanci z 28 štátov NATO však napokon počas víkendového maratónu rokovaní v Bruseli schválili operačný plán pre monitorovanie zbrojného embarga OSN voči Líbyi, uvádza sa vo vyhlásení aliancie.
      Rôzne zdroje uviedli, že nesúhlas so zapojením aliancie ako celku na priamych vojenských útokoch vyjadrili Turecko, Francúzsko a Nemecko.
      Nemenovaný diplomat uviedol, že NATO má v dôsledku vojny v Afganistane pošramotenú povesť, pričom aliancia je zároveň všeobecne vnímaná ako organizácia pod kontrolou Spojených štátov. Výraznejšie zapojenie NATO by preto mohlo mať neblahý dopad na podporu verejnosti pre zásah proti režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.
      Naopak, USA, Veľká Británia a Kanada sa vyslovili za to, aby NATO prevzala v ofenzíve vedúcu úlohu.
      "Budeme pokračovať zajtra popoludní," vyhlásila v nedeľu večer hovorkyňa NATO Oana Lungescu. Diskusie by sa mali týkať predovšetkým uplatňovania bezletovej zóny nad Líbyou.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies