Namiesto rozpočtového deficitu čaká Švajčiarsko prebytok

NETKY.SK • 15 August 2013, 11:36 • 2 min
Namiesto rozpočtového deficitu čaká Švajčiarsko prebytok

ZÜRICH - Švajčiarska federálna vláda očakáva, že rok 2013 ukončí s miernym rozpočtovým prebytkom namiesto pôvodne predpokladanému schodku.

slovakia

left justify in out

Podarilo sa jej to vďaka obmedzeniu štátnych výdavkov ako aj podielu z pokuty, ktorú musí zaplatiť banka UBS. Podľa informácií zverejnených v stredu vláda očakáva prebytok približne 600 mil. švajčiarskych frankov (CHF), namiesto predchádzajúcim odhadom deficitu vo výške 400 mil. CHF. 

Bern totiž minul menej štátnych financií na sociálne zabezpečenie, armádu a vládnych zamestnancov. Švajčiarsko okrem toho získa jednorazový príjem 59 mil. CHF, ktorý je podielom štátu z vysokej pokuty udelenej jednej z najväčších švajčiarskych bánk UBS za účasť na manipulovaní medzibankovej úrokovej sadzby Libor v rokoch 2007 až 2010. Pokuta bude splatná v decembri. 

Švajčiarske verejné výdavky sa podarilo udržať na uzde vďaka ústavnému pravidlu "dlhovej brzdy", ktoré krajina prijala v roku 2003 potom, ako sa štátne výdavky v 90. rokoch 20. storočia prudko zvyšovali. Dlhová brzda vyžaduje od vlády, aby plány výdavkov naviazala na očakávané príjmy a prebytky v čase hospodárskeho rastu odkladala pre budúce využitie v čase, keď ekonomika spomalí. Bern očakáva, že v roku 2014 dosiahne mierny rozpočtový deficit, ak sa však globálna ekonomika oživí, v nasledujúcich rokoch by sa krajine mohlo podariť obnoviť rozpočtovú rovnováhu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies