Najvyšší španielsky súd stiahol európske zatykače na šiestich katalánskych politikov

NETKY.SK • 19 Júl 2018, 16:05 • 2 min
Najvyšší španielsky súd stiahol európske zatykače na šiestich katalánskych politikov

MADRID - Najvyšší španielsky súd stiahol európske zatykače, ktoré vydal na bývalého katalánskeho prezidenta Carlesa Puigdemonta a jeho piatich poradcov žijúcich v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Šestica je obvinená zo vzbury a sprenevery v súvislosti so zakázaným októbrovým referendom o nezávislosti Katalánska. V prípade, že by sa politici vrátili do Španielska, im stále hrozí zatknutie. Okrem Puigdemonta sa rozhodnutie súdu týka aj Antonia Comina, Luisa Puiga, Meritxell Serret, Clary Ponsatí a Marty Rovira, píše spravodajský portál BBC.

Sudca Pablo Llarena stiahol zatykače po tom, ako súd v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko povolil vydanie Carlesa Puigdemonta, ktorý sa momentálne zdržiava v Nemecku, do Španielska v súvislosti s obvineniami zo sprenevery, nie však v prípade obvinení zo vzbury. To znamená, že ho v Španielsku mohli postaviť pred súd len pre podozrenia, že zneužil verejné fondy. Za vzburu Puigdemontovi hrozí až 30-ročné väzenie, za spreneveru trest do 12 rokov odňatia slobody. Podľa Llarenu nemecký súd svojím verdiktom preukázal "nedostatočný záväzok" prípadu, porušil pravidlá zatykača a podkopal právomoci španielskeho najvyššieho súdu.

Puigdemont utiekol v októbri zo Španielska do Bruselu. Nemecká polícia ho zadržala v marci po tom, ako sa snažil dostať sa z Fínska do Belgicka. Súd však rozhodol, že môže ostať na slobode a momentálne žije v Hamburgu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies