Najväčšia ropná katastrofa v USA: Vrtnú plošinu zachvátil požiar, záchrana životného prostredia stála miliardy

NETKY.SK • 27 Január 2024, 19:00 • 2 min
Najväčšia ropná katastrofa v USA: Vrtnú plošinu zachvátil požiar, záchrana životného prostredia stála miliardy

V apríli 2010 sa na plošine konala oslava jej bezpečnosti, pretože za posledných sedem rokov nedošlo k žiadnemu úrazu, ktorý by spôsobil pracovnú neschopnosť. Ironicky, práve v ten deň sa stala nečakaná udalosť, ktorá zmenila plošinu na peklo.

slovakia

left justify in out

Ropa je jedným z najdôležitejších a najžiadanejších zdrojov energie na svete. Jej ťažba je však spojená s mnohými rizikami, ktoré sa môžu prejaviť nielen v ohrození ľudských životov, ale aj v katastrofálnom znečistení životného prostredia. Jednou z takýchto udalostí bola havária ropnej plošiny Deepwater Horizon, ktorá sa stala v Mexickom zálive. Ako sa to stalo? Čo boli jej príčiny a následky?

Čo predchádzalo katastrofe?

Ropná plošina Deepwater Horizon bola postavená v roku 2001 v Južnej Kórei a prevádzkovala ju spoločnosť Transocean. Od roku 2001 si ju prenajímala britská spoločnosť BP, ktorá ju používala na prieskumné a ťažobné vrty v Mexickom zálive. Plošina bola považovaná za jednu z najvýkonnejších na svete, v roku 2009 vyvrtala najhlbší vrt na svete, ktorý dosiahol hĺbku viac ako 10 kilometrov.

Vo februári roku 2010 začala plošina vŕtať na mieste nazývanom Macondo, asi 64 kilometrov južne od pobrežia Louisiany. Vrt mal byť dokončený do apríla, ale narazil na niekoľko problémov, ktoré spôsobili oneskorenie a zvýšenie nákladov.

Medzi tieto problémy patrili poškodenie vrtného nástroja, zaseknutie potrubia, netesnosť tesnenia a vysoký tlak plynu. Tieto problémy naznačovali, že vrt bol nestabilný a nebezpečný, ale spoločnosť BP sa rozhodla pokračovať v ťažbe, aby minimalizovala straty.

Najmodernejšia plošina

Plošina Deepwater Horizon bola piatou generáciou plošiny typu RBS-8D, ktorá bola navrhnutá na vŕtanie a ťažbu ropy z podmorských ložísk. Plošina mala dĺžku 112 metrov, šírku 78 metrov a výšku 97,5 metra. Plošina bola vybavená šiestimi dieselovými generátormi, ktoré dodávali elektrickú energiu pre osem pohyblivých propelérov, ktoré udržiavali plošinu na stabilnej pozícii.

Plošina bola tiež vybavená 18,75-palcovým ventilom na zabránenie výronu ropy a 21-palcovým potrubím, ktoré spájalo plošinu s vrtom na morskom dne. Plošina bola schopná pracovať v hĺbke až 2 400 metrov a vŕtať až do hĺbky 10 000 metrov. Plošina mala kapacitu 150 pracovníkov a bola považovaná za jednu z najvýkonnejších a najmodernejších plošín na svete.

Deepwater Horizon bola určená na vrty v Mexickom zálive, kde sa nachádzali bohaté zdroje ropy. Bola schopná presúvať sa z jedného miesta na druhé pomocou svojich propelérov, ktoré ju udržiavali na stabilnej pozícii nad vrtom.

Plošina používala špeciálny systém na vŕtanie, ktorý pozostával z viacerých vrstiev potrubia, ktoré sa postupne zmenšovali, až kým nedosiahli požadovanú hĺbku. Plošina tiež používala betón a oceľ na spevnenie stien vrtu a zabránenie úniku ropy alebo plynu.

Bola vybavená ventilom na zabránenie výronu ropy, ktorý mal za úlohu uzavrieť vrt v prípade núdze. Bola monitorovaná pomocou rôznych senzorov a kamer, ktoré zaznamenávali tlak, teplotu, prietok a iné parametre vrtu. Plošina bola tiež pripojená k pobrežnej stanici, ktorá mala možnosť zasiahnuť v prípade problémov.

Osudný deň

V apríli 2010 sa na plošine konala oslava jej bezpečnosti, pretože za posledných sedem rokov nedošlo k žiadnemu úrazu, ktorý by spôsobil pracovnú neschopnosť. Ironicky, práve v ten deň sa stala nečakaná udalosť, ktorá zmenila plošinu na peklo. 

Z vrtu sa vynoril gejzír vody, bahna a metánu, ktorý spôsobil silnú explóziu. Plameňmi zachvátená plošina sa začala nakláňať a ľudia sa museli evakuovať. Na palube bolo 126 ľudí, z ktorých 11 sa nikdy nenašlo. O dva dni neskôr sa plošina potopila do hĺbky 1500 metrov.

Z potopenej plošiny však neustále unikala ropa do mora. Spoločnosť BP, ktorá si plošinu prenajímala, sa snažila zastaviť únik rôznymi spôsobmi, ale bez úspechu.

Ropa sa šírila po povrchu vody a vytvárala obrovskú ropnú škvrnu, ktorá ohrozovala morský život a pobrežné ekosystémy. Ropa kontaminovala vodu, pláže, mokrade, koraly, riasy, ryby, vtáky a ďalšie živočíchy. Niektoré zvieratá uhynuli, iné utrpeli zdravotné problémy alebo zmeny správania.

Súdne spory a náhrady škôd

Havária plošiny Deepwater Horizon bola najväčšou ropnou katastrofou v histórii Spojených štátov. Spôsobila nielen obrovské ekologické, ale aj ekonomické a sociálne škody. Postihnuté boli rybárske, turistické a ropné odvetvia, ako aj miestne komunity a domorodé národy.

Spoločnosť BP bola obvinená z hrubej nedbanlivosti a porušovania zákona o čistote vôd. Musela zaplatiť miliardy dolárov na pokuty, vyrovnanie a náhradu škôd. Celkové náklady spoločnosti BP na riešenie katastrofy dosiahli 54 miliárd dolárov. Odhaduje sa, že celkové škody spôsobené haváriou plošiny Deepwater Horizon presiahli 146 miliárd dolárov.

Spoločnosť BP bola hlavným zodpovedným za haváriu plošiny Deepwater Horizon. Bola obvinená z hrubej nedbanlivosti a porušovania zákona o čistote vôd. Havária plošiny Deepwater Horizon tiež negatívne ovplyvnila reputáciu a hodnotu spoločnosti BP. 

Cena jej akcií klesla o 52 percent počas prvých 50 dní úniku ropy. Spoločnosť musela predať niektoré zo svojich aktív, aby pokryla náklady na katastrofu. Spoločnosť tiež čelila súdnym sporom, vyšetrovaniam a kritike zo strany verejnosti, médií a politikov. Spoločnosť sa snažila obnoviť svoj imidž a dôveru prostredníctvom reklamných kampaní, sociálnej zodpovednosti a investícií do obnoviteľných zdrojov energie.

Zničený ekosystém

Havária plošiny Deepwater Horizon mala katastrofálne následky pre ekosystém Mexického zálivu. Odhaduje sa, že z vrtu uniklo asi 4,9 milióna barelov ropy, ktorá znečistila vodu, pláže, mokrade, koraly, riasy, ryby, vtáky a ďalšie živočíchy.

Niektoré zvieratá uhynuli, iné utrpeli zdravotné problémy alebo zmeny správania. Podľa štúdie z roku 2020 sa ropa rozšírila na plochu o 30 percent väčšiu, než sa pôvodne predpokladalo.

Havária plošiny Deepwater Horizon bola tragickou udalosťou, ktorá ukázala riziká a následky nezodpovednej ťažby ropy. Poukázala tiež na potrebu lepšej prevencie, regulácie a kontroly ropného priemyslu. Zároveň bola impulzom pre hľadanie alternatívnych a obnoviteľných zdrojov energie, ktoré by boli šetrnejšie k životnému prostrediu a ľudskému zdraviu.

Zdroje:

www.cnn.iprima.cz/deepwater-horizon-pred-deseti-lety-doslo-k-nejvetsi-ropne-havarii-v-dejinach-2182

www.hup.harvard.edu/books/9780674545236

www.britannica.com/event/Deepwater-Horizon-oil-spill

www.korzar.sme.sk/c/6463118/havaria-plosiny-deepwater-horizon.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Wikipedia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies