Boris Kollár podporí optimalizáciu nemocníc. Má však jednu zásadnú podmienku

NETKY.SK • 24 Október 2021, 15:12 • 2 min
Boris Kollár podporí optimalizáciu nemocníc. Má však jednu zásadnú podmienku

BRATISLAVA - Predseda hnutia Sme rodina tvrdí, že svojím odmietavím postojom k predstaveným reformám sa snaží zachrániť súčasnú vládu a pred zlými rozhodnutiami uchrániť regióny.

slovakia

left justify in out

Ak reforma nemocníc získa podporu regiónov, hnutie Sme rodina za ňu zahlasuje. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal líder Sme rodina a šéf parlamentu Boris Kollár

 

Reformy od stola 

Nie je spokojný ani s novou verziou návrhu súdnej mapy. Pri reforme národných parkov sa podľa jeho slov blížia ku kompromisu. Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini vyhlásil, že spor o reformy ukazuje amaterizmus tejto vlády. Zdravotníctvo si podľa neho vyžaduje zmeny do budúcna, ale musia sa pripravovať s tými, ktorých sa to týka.

 

"Uvedomujeme si, že reformy sú potrebné a chceme ich urobiť," povedal Kollár. Nemôže sa ale podľa neho robiť "reforma pre reformu" a negatívne ovplyvniť situáciu v regiónoch. "Ak dostanú zelenú od regiónov, zahlasujeme za to," uviedol.

 

img

 

Kollár tvrdí, že nemocnice v regiónoch sú v zisku. Kritizuje, že ľudia z ministerstva neboli v regiónoch a škrtajú "od stola". Tvrdenia ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) o tom, že nemocnice nezrušia, označil za "floskulu". Nemocnice sa podľa neho de facto zrušia, lebo sa z nich stanú "doliečováky".

 

Kollár tvrdí, že nejde svojimi postojmi proti vláde. "Zachraňujem túto vládu tým, že upozorňujem, že nemôžeme od stola urobiť reformu a rozvrátiť regióny," dodal. Poslanci parlamentu okolo Pellegriniho za návrh nezahlasujú, Kollár ešte nevie, či reforma prejde aj bez hlasov Sme rodina.

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ: Mária Kolíková predstavila 3. verziu súdnej mapy. Čo na ňu hovoria poslanci?

 

Reforma súdnej mapy

Pellegrini sa zároveň pýtal, prečo sa nerekonštruujú nemocnice, napríklad v Banskej Bystrici či bratislavskom Ružinove. Kollár si myslí, že štát by mal kúpiť hotovú nemocnicuNávrh rozpočtu podľa lídra Hlasu-SD nenasvedčuje tomu, že v zdravotníctve je kríza a hrozí odchod lekárov.

 

img

 

Chce preto navrhnúť presun aspoň 500 miliónov eur na zdravotníctvo. Kollár súhlasí, že zdravotníctvu treba zvýšiť rozpočetŠéf parlamentu hovorí, že nepotrebujeme rušiť súdy, ale treba im kúpiť novú techniku či získať viac vyšších súdnych úradníkov. Reforma súdnej mapy je podľa Pellegriniho absolútne zle pripravená.

 

Podľa Kollára nie je reálne, aby do 5. novembra prešiel návrh prvým čítaním. Nemá však problém s tým, aby Mária Kolíková ostala ministerkou spravodlivosti. Podľa Pellegriniho sa dlhodobo ukazuje, že Kolíková zlyháva.

 

Mohlo by vás zaujímať: Premiér: Ak by reformy neprešli, bol by to výsmech občanom do tváre!

 

Zrušenie DPH na energie

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) má podporu Kollára. Nemal by podľa neho odstúpiť v súvislosti s kauzou 'covidovej pomoci' vyplatenej schránkovým firmám prostredníctvom orgánov rezortu práce. Pellegrini hovorí, že Krajniak poslancov na parlamentnom výbore pre sociálne veci nepresvedčil a mal by čeliť odvolávaniu.

 

Pri reforme národných parkov by podľa Kollára mohli nájsť kompromis. "Budeme sa rozprávať aj s regiónmi. Musíme to urobiť v úplne inej forme, posunuli sme sa, sú nejaké návrhy kompromisov. Pôjdeme ich odsúhlasiť do regiónov."

 

img

 

Kollár by očakával, že minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) príde s návrhom na dočasné zrušenie DPH na enegie tak, ako to urobila česká vláda. Podporil by to. Pellegrini povedal, že návrh na zníženie DPH jeho poslanci podali a koalícia ho odmietla.

 

Lengvarský i minister školstva Branislav Gröhling (SaS) by mohli vyvinúť väčšiu aktivitu v boji s pandémiou, myslí si Kollár. Potvrdil tiež, že sa chce dať zaočkovať treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

 

Prečítajte si tiež: Hnutie Sme rodina stiahne svoj podpis z reformy národných parkov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona