Najväčšia črieda divých sobov sa zmenšila o 40 percent

NETKY.SK • 13 December 2016, 10:46 • 2 min
Najväčšia črieda divých sobov sa zmenšila o 40 percent

BRATISLAVA - Najväčšia voľne žijúca črieda sobov arktických (Rangifer tarandus) na svete, ktorá žije na Tajmýrskom polostrove na severe Ruska, sa od roku 2000 zmenšila o 40 percent.

slovakia

left justify in out

Na jesennom stretnutí Americkej geofyzikálnej únie to uviedol Andrey Petrov z University of Northern Iowa s tým, že výrazný pokles počtu sobov zaznamenali aj u ostatných divých populácií tohto jeleňovitého kopytníka.

 

Čriedu žijúcu na Tajmýrskom polostrove vedci monitorujú už takmer 50 rokov, pričom najviac jedincov mala v roku 2000, keď ju tvorilo až milión jedincov. V súčasnosti je to však už iba približne 600-tisíc. Podľa Petrova sú dôvodmi zníženia populácie klimatické zmeny a ľudská činnosť, ktoré spôsobili, že soby museli zmeniť svoje migračné zvyky. Odborníci zistili, že v lete sa soby presúvajú na východ, aby sa vyhli ľuďom, ale taktiež na sever a do vyšších nadmorských polôh, aby ušli pred komármi. Týmto sa predlžujú vzdialenosti, ktoré musia počas migrácie prekonať. "Soby musia v súčasnosti prejsť dlhšie trasy, pričom s nimi idú aj novorodené mláďatá, čo znamená, že viac z nich uhynie. Taktiež rieky v tomto regióne majú čoraz viac vody, čím sa stávajú pre soby nebezpečnejšie, keďže ich nemôžu prebrodiť, ale musia ich preplávať. Navyše v oblastiach, kam putujú v lete, je menej potravy, a to predovšetkým vo vyšších polohách," uviedol Petrov s tým, že soby sú kľúčovou súčasťou potravového reťazca v Arktíde. "Bez sobov by boli v ohrození tiež ďalšie druhy ako aj človek, keďže v Arktíde sú od nich závislé tisícky ľudí," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies