Najsilnejšieho jeleňa v okrese zabil počas ruje slabší sok

NETKY.SK • 6 Apríl 2011, 07:47 • 2 min
Najsilnejšieho jeleňa v okrese zabil počas ruje slabší sok

Najsilnejšieho jeleňa v okrese zabil počas ruje slabší sok

slovakia

left justify in out

Najcennejšia trofej jeleňa v okrese Levice za posledných 15 rokov je kuriozitou tohtoročnej výstavy Levické poľovnícke dni. Trofej má podľa predsedu organizačného výboru výstavy Dušana Krajniaka hodnotu 220 bodov. “Hoci to nie je slovenský rekord, bol to najsilnejší jeleň v okolí Levíc za posledných 15 rokov. Dlhodobo sa zdržiaval v severovýchodnej časti okresu, o čom svedčia aj jeho zhody v predchádzajúcich troch rokoch.” Zaujímavosťou je, že tohto jeleňa neulovili poľovníci. Počas ruje ho zabil jeho slabší sok s mimoriadne dlhým a špicatým parožím. “Bol zabitý súperom, iným jeleňom, ktorý z genetického hľadiska zďaleka nedosahuje jeho hodnotu,” konštatoval Krajniak. Napriek zvýšenému úsiliu poľovníci tohto jeleňa, ktorý súboj prežil, zatiaľ neulovili. Našli už zhody parožia jeho potomkov. “V okolí Levíc tak dospievajú ďalšie poľovníkmi nechcené jelene s mimoriadne dlhým špicom, schopné ublížiť podstatne silnejšiemu jedincovi.”

Levické poľovnícke dni potrvajú do 8. apríla tohto roka. Okrem iných atrakcií ponúkajú prehliadku takmer tisícky poľovníckych trofejí zo zvierat ulovených počas minuloročnej sezóny, vypreparované šelmy, vtáky, ale aj zbierky lesných chrobákov či motýľov. Krajniak označil minuloročnú poľovnícku sezónu ako mimoriadne dobrú. “V okrese sme ulovili vyše 900 kusov trofejovej zveri s veľmi dobrými kvalitnými trofejami. Srnčia zver si drží štandardne vysokú kvalitu, máme 30 medailí srncov. Ale už ju predbieha jelenia zver, máme 34 medailových jeleňov. Keď to zhodnotím celkovo, mali sme vyše 150 medailových jedincov.”

Témou tohtoročných Levických poľovníckych dní sú škody zverou a na zveri a možnosti ich obmedzenia. Podľa jedného z organizátorov Jozefa Hlásnika sa najväčšie škody na zveri páchajú ľudia neopatrným používaním chemických prostriedkov, kosbami krmovín bez plašičov, vysokou intenzitou automobilovej dopravy či pytliactvom. “Pytliactvo je fenomén, ktorý tak ľahko nevymizne. Môže mať sociálne korene, s cieľom získať mäso pre vlastnú spotrebu. No veľakrát sa stretávame s tým, že ide o obchod s mäsom alebo si niekto zvyšuje pytliactvom adrenalín.” Odborníci sa počas výstavy zaoberajú aj problematikou pachových ohradníkov. “Je to nová vec, ktorá súvisí s rozvojom motorizmu. Využívajú ju najmä v Nemecku, kde zavedením pachových ohradníkov znížili strety zveri s autami až o 76 percent. Zbytočné škody na zveri môže obmedziť iba človek rozumným prístupom k prírode,” tvrdí Hlásnik.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies