Najlepšie platený seriálový herec sveta Kiefer Sutherland má 50 rokov

NETKY.SK • 20 December 2016, 12:13 • 2 min
Najlepšie platený seriálový herec sveta Kiefer Sutherland má 50 rokov

TORONTO - Kanadský herec Kiefer Sutherland, celým menom Kiefer William Frederick Dempsey George Rufus Sutherland, sa narodil v Londýne (Spojené kráľovstvo) 21. decembra 1966. V stredu bude mať 50 rokov. Patrí medzi najlepšie platených seriálových hercov sveta.

slovakia

left justify in out

Kiefer Sutherland aj so súrodencami (on sám pochádza z dvojčiat) sa narodili manželskej dvojici hercov Donald Sutherland a Shirley Douglasová, ktorí sa v roku 1971 rozviedli. Po rozvode sa Kiefer Sutherland s matkou presťahovali z Los Angeles v Spojených štátoch amerických (USA) do kanadského Toronta, kde Kiefer Sutherland navštevoval katolícku školu. Keď mal 17 rokov, účinkoval v reklame na texasky, za zarobené peniaze si kúpil auto a odsťahoval sa do americkej Kalifornie.

 

Po prvýkrát sa objavil na filmovom plátne so svojím otcom hercom v roku 1983 v snímke Max Dugan Returns (Max Dugan sa vracia) a potom sa uplatnil v úlohách tínedžerov vo filmoch The Bay Boy (Chlapec zo zálivu, 1984), Stand by Me (Pri mne stoj, 1986), The Lost Boys (Stratení chlapci, 1987), ktoré mu priniesli veľa fanúšikov. V roku 1990 pritiahol na seba medzinárodnú pozornosť za výkon vo filme Flashback.

 

V roku 1988 prišla úloha v úspešnom veľkorozpočtovom westerne Young Guns (Mladé pušky, 1988), druhý diel filmu bol nakrútený v roku 1990. Veľkú popularitu mu prinieslo účinkovanie vo filme Article 99 (Článok 99, 1992) a seriálové mystérium režiséra Davida Lyncha Twin Peaks (1992).

 

Herec politicky sa hlásiaci k ľavici svoj režisérsky debut absolvoval v roku 1993 snímkou The Last Light (1993). V dráme z väzenského prostredia aj stvárnil hlavnú úlohu. Ďalší jeho režisérsky počin je spojený s filmom Truth or Consequences, N.M. (Pravda a lož, 1997), v ktorom si zahral šialenca.

 

V roku 1997 vystupoval po boku svojej matky v hre Sklenený zverinec amerického dramatika Tennessee Williams na javisku Royal Alexandra Theatre v kanadskom Toronte.

 

Známy herec majstrovsky narába so svojím hlasom. Preukázal to vo filme Phone Booth (Telefónna búdka, 2002), kde nahovoril hlas, ktorý sa ozval z telefónu v búdke arogantnému mediálnemu manažérovi s výzvou, že ak hovor ukončí alebo odíde, bude zastrelený. Dôkazom je červená svetielko, ktoré sa na čele manažéra objaví s tým, že ho má na muške nebezpečný psychopat.

 

V ďalšom období účinkoval okrem filmov aj v televíznych seriáloch ako napríklad v úspešnom seriáli 24: Redemption (2001, 2008, 2009, osem sérií) ako protiteroristický agent Jack Bauer. Za túto úlohu získal cenu Zlatý glóbus v kategórii pre najlepšieho herca v seriáli aj prestížnu televíznu cenu Emmy, no seriál zožal aj kritiku za extrémne scény s mučením. Kiefer Sutherland sa v roku 2015 vyjadril, že hoci agent Jack Bauer v ôsmich sériách televízneho seriálu patril medzi najobľúbenejšie postavy akčných zámorských produkcií v uplynulom viac ako desaťročí, už sa k tejto postave v žiadnom prípade nevráti.

 

Herec sa osobne zúčastnil 10. decembra 2008 na ceremoniáli, na ktorom odhalili jeho hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy s číslom 7024.

 

Kiefer Sutherland sa opakovane dostal do konfliktu so zákonom. V roku 2007 si musel odsedieť za mrežami viacero týždňov zato, že v štáte Kalifornia riadil vozidlo v podnapitom stave. V roku 2009 prokuratúra na newyorskom Manhattane oznámila, že nevznesie žalobu voči hercovi pre trestný čin ublíženia na zdraví, ktorého sa mal dopustiť pri incidente v klube v newyorskej štvrti Soho. Herec tam mal napadnúť módneho návrhára Jacka McCollougha, pričom si sám zlomil nos. Sutherlandovi hrozilo trestné stíhanie, už skôr sa však s protistranou dohodol na ukončení sporu. Prokuratúra prípad definitívne odložila ad acta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies