Na zvýšený vývoz si Irán ešte počká, cena Brentu sa priblížila k 59 USD

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 08:58 • 2 min
Na zvýšený vývoz si Irán ešte počká, cena Brentu sa priblížila k 59 USD

LONDÝN - Ceny ropy dnes zaznamenali rast po tom, ako sa ukázalo, že Iránu potrvá ešte nejaký čas, než sa v plnej miere bude môcť vrátiť na ropný trh a ovplyvniť zásoby komodity vo svete. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Teherán sa so šiestimi svetovými mocnosťami dohodol na obmedzení svojho jadrového programu, za čo Západ zruší voči krajine hospodárske sankcie. To bude znamenať uvoľnenie aj doterajších obmedzení na vývoz iránskej ropy na svetové trhy. Táto informácia v utorok (14.7.) viedla k poklesu cien ropy, pričom ceny ropy Brent aj WTI klesli o viac než dolár.

 

Ukázalo sa však, že dohoda nepovedie k okamžitému úplnému návratu Iránu na ropné trhy. Podľa niektorých ekonómov navyšovanie vývozu nenastane skôr ako v roku 2016. Výsledkom bol opätovný rast cien ropy už na záver utorkového obchodovania, pričom dnes rast pokračoval.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste vzrástla do 07.29 h SELČ o 27 centov na 58,78 USD (53,29 eura) za barel (159 litrov). O niečo miernejším tempom posilnila cena americkej ľahkej ropy WTI. Tá vzrástla o 18 centov na 53,22 USD/barel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies