Na začiatku júna padali teplotné rekordy!

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 12:48 • 2 min
Na začiatku júna padali teplotné rekordy!

BRATISLAVA - Výrazné oteplenie v priebehu prvého júnového týždňa nasledovalo po chladnejšom konci mája a začiatku júna. Po sebe nasledujúce víkendy mali veľmi rozdielny teplotný charakter. Už v sobotu (8. 6.) sme zaregistrovali prvé rekordy niektorých charakteristík teploty vzduchu a v ďalších dňoch bol ich výskyt stále početnejší.

slovakia

left justify in out

Za dôležitú treba považovať skutočnosť, že teplota vzduchu dosiahla v prvej júnovej dekáde viac ako 35 stupňov C. Aj keď je už v posledných rokoch výskyt takýchto vysokých hodnôt teploty vzduchu v aspoň niektorom z letných mesiacov bežnou záležitosťou, nezvykne to byť takto skoro – na začiatku leta. Do konca mája nenamerali zatiaľ na Slovensku teplotu vzduchu vyššiu ako 35 stupňov C, ale na začiatku júna už áno. Do tejto vlny horúčav bolo v histórii meteorologických meraní na Slovensku zachytených v prvej dekáde júna iba 11 hodnôt teploty vzduchu vyšších ako 35 stupňov C, ktoré sa vyskytli iba 7. júna 1998. Namerali ich v Holíči, v Moravskom Svätom Jáne, v Kuchyni na letisku, v Malackách, v Bratislave, Petržalke, Mlynskej doline a na letisku, v Kráľovej pri Senci, v Žihárci, v Podhájskej a v Hurbanove. V utorok (10. júna) pribudlo minimálne ďalších päť takýchto hodnôt teploty vzduchu, ktoré namerali v Holíči, v Kuchyni na letisku, v Nitre, v Podhájskej a v Sliači, pričom v Holíči bolo až 36,0 stupňov C, čo je v prvej dekáde júna druhá najvyššia hodnota teploty vzduchu na Slovensku, o 0,3 stupňa C viac namerali v Moravskom Svätom Jáne 7. júna 1998.

 

V jednotlivých dňoch boli rekordy zaznamenávané predovšetkým pri maximálnej a priemernej dennej teplote vzduchu, ale napriek tomu, že pri minimálnej dennej teplote vzduchu bolo rekordov málo, vyskytli sa aj série tropických nocí, a to v Bratislave na Kolibe a v Modre-Piesku, kde prestala prechodne klesať teplota vzduchu pod 20 stupňov C od pondelka (9. júna).

 

V prípade maximálnej dennej teploty vzduchu bolo v súbore meteorologických staníc s denným spravodajstvom (asi 50 staníc) zaznamenaných v nedeľu (8. júna) 16 rekordov, v pondelok (9. júna) 33 rekordov a v utorok (10. júna) 39 rekordov. Maximálna denná teplota vzduchu začala v aktuálnej vlne horúčav dosahovať tropické hodnoty v sobotu (7. júna).

 

V prípade priemernej dennej teploty vzduchu boli zaregistrované v nedeľu (8. júna) dva rekordy, v pondelok (9. júna) spolu dvadsaťjeden rekordov a v utorok (10. júna) osemnásť. V utorok bolo rekordov priemernej dennej teploty vzduchu menej ako v pondelok, pretože na strednom a východnom Slovensku boli na niektorých miestach búrky, po ktorých sa tam čiastočne ochladilo. Na juhozápadnom Slovensku však naopak v utorok dosiahla priemerná denná teplota vzduchu miestami hodnoty 27 stupňov C a viac, čo sa už považuje za podmienky zaťažujúce aj zdravý ľudský organizmus.

 

Z vývoja počasia je možné konštatovať niektoré trendy v klíme na rozhraní 20. a 21.  storočia.

 

Otepľuje sa, v minulosti ak teplota vzduchu na niektorých miestach dosiahla v tomto ročnom období letné hodnoty 25 stupňov C a viac, bolo to považované za nie bežnú situáciu. V súčasnosti tam dosahuje v tomto ročnom období už aj tropické hodnoty 30 stupňov C a viac.

 

Zároveň si treba popri vzostupnom trende maximálnej dennej teploty vzduchu všimnúť jej väčší rozptyl. Po chladnejších zimách, ktoré boli v Oravskej Lesnej mimoriadne bohaté na sneh, prebieha otepľovanie v ročnom režime konzervatívnejšie, čo bolo napríklad po zimnej sezóne 2005/2006. Posledná zimná sezóna 2013/2014 bola v Oravskej Lesnej chudobná na sneh a nadnormálne teplá. Urýchľuje sa nástup  tropických dní a rastie frekvencia ich výskytu na začiatku leta. V prvej dekáde júna boli v Oravskej Lesnej zaznamenané od roku 1951 iba tri tropické dni, jeden v roku 1998 (7. júna) a ďalšie dva v roku 2014 (9. a 10. júna).

 

Pozoruhodné sú prezentované výsledky meteorologických meraní v Sliači. Prvýkrát tam v tomto roku, takto skoro, namerali supertropickú hodnotu teploty vzduchu, a to 35 stupňov C a viac. Zvolenská kotlina podobne ako Breznianska patria k uzavretejším kotlinám Slovenska, ktoré majú tendenciu pri slabšom prúdení vzduchu výrazne sa prehrievať. Ak k tomu pridáme skutočnosť, že sme tesne pred letným slnovratom a slnko viac dní po sebe takmer neprerušene svieti okolo 15 hodín denne, logickým dôsledkom je, že v Sliači dosiahla teplota vzduchu v utorok (10. júna) 35,8 stupňov C.

 

Informácie poskytli Pavol Faško a Marek Švec zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies