Na VC Turecka double Red Bullu, víťaz Vettel: "Hladký triumf"

NETKY.SK • 9 Máj 2011, 07:33 • 2 min
Na VC Turecka double Red Bullu, víťaz Vettel: "Hladký triumf"

Na VC Turecka double Red Bullu, víťaz Vettel: "Hladký triumf"

slovakia

left justify in out

img

Nemecký pretekár Sebastian Vettel sa stal víťazom Veľkej ceny Turecka, štvrtého podujatia seriálu MS formuly 1. Obhajca titulu triumfoval na okruhu v Istanbule suverénnym spôsobom štart-cieľ v čase 1:30:17,558 h a pripísal si na konto už tretie tohtoročné prvenstvo, vďaka čomu si jazdec stajne Red Bull upevnil vedúce postavenie na čele klasifikácie. V 58-kolových pretekoch skončil na 2. mieste Vettelov tímový kolega Austrálčan Mark Webber, tretí dorazil do cieľa Španiel Fernando Alonso (Ferrari), ktorý zaknihoval vôbec prvé pódiové umiestnenie v sezóne. Vettel vďaka triumfu v Turecku zvýšil náskok na čele priebežného poradia seriálu, pred Britom Lewisom Hamiltonom vedie už o 34 bodov. Ďalšia VC Španielska je na programe 22. mája.
      Vettel si po štarte v pohodičke udržal prvé miesto, za ním si vymenili pozície z kvalifikácie Rosberg a Webber. Zle začal Hamilton, keď po nevydarenom manévri spadol zo 4. miesta na šieste, ale v ďalšom priebehu toto zaváhanie odčinil. Víťaz vlaňajších pretekov v Istanbule v 7. kole zaútočil na Buttona a neskôr uspel aj v súboji s Rosbergom, ktorý následne neodolal ani tlaku Massu a prepadal sa poradím. O miešanie na bodovaných pozíciách sa okrem Hamiltona staral ďalší bývalý majster sveta Alonso, keď sa pilot Ferrari nenápadne vyšvihol na tretie miesto. Ba čo viac, v 30. kole predbehol aj druhého Webbera. Vettel však bol pre Španiela vzdialenou métou. Šampión jazdil na suchej trati s ľahkosťou, bezchybne a jeho výhodou bol aj silnejší monopost. Webber sa nezmieril s 3. miestom a trikrát po sebe zajazdil najrýchlejšie kolo, vďaka čomu sa priblížil k Alonsovi. Napokon sa mu ho v dramatickom tesnom súboji podarilo predbehnúť, čím zavŕšil double Red Bullu. Prvá trojka bola jasná, štvrtý Hamilton už na pódium strácal vyše 33 sekúnd a vlaňajšie prvenstvo v Istanbule tak neobhájil.
      "Mal som veľmi dobrý štart a v konečnom dôsledku sa z toho vyvinuli hladké preteky. Vybudoval som si náskok, súperi stále strácali štyri, šesť či osem sekúnd. Mohol som tak šetriť pneumatiky, lebo naša stratégia a komunikácia fungovala perfektne. Chcem sa poďakovať mechanikom a všetkým ľuďom z tímu, ktorí po piatkovej nehode, keď som zničil auto, robili maximum, aby ho dostali späť do najlepšej formy. Včerajšia kvalifikácia a dnešné preteky ukázali, že sme na tom do ďalších Veľkých cien veľmi dobre," povedal Vettel na oficiálnej tlačovej konferencii.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies