Na trať Piešťany – Vrbové sa na jeden deň vráti doprava

NETKY.SK • 25 August 2016, 10:59 • 2 min
Na trať Piešťany – Vrbové sa na jeden deň vráti doprava

PIEŠŤANY – Na nevyužívanej železničnej trati Piešťany - Vrbové obnovia na jeden deň osobnú dopravu. Občianske združenie Čango vypraví v sobotu 27. augusta na trať motorový vozeň M 131.1. Takýto vozeň tu v minulosti denne premával. Historický vlak pripomenie 110. výročie od spustenia dopravy na železničnej trati medzi mestami Piešťany a Vrbové.

slovakia

left justify in out

Motorový vozeň bude v sobotu z oboch staníc vypravený štyrikrát, prvýkrát odíde z Piešťan o 9:10. Osemkilometrovú vzdialenosť Hurvínek, čo je železničiarska prezývka pre motorový vozeň M 131.1, zvládne za pol hodiny. Jednosmerný cestovný lístok, ktorý bude tiež pripomínať časy dávno minulé, bude stáť jedno euro.

 

Združenie Čango sa už niekoľko rokov snaží presvedčiť kompetentných, aby nevyužívanú trať zachránili pred úplnou likvidáciou. Čoraz reálnejšie sú však plány na jej rozobratie a nahradenie cyklotrasou. Čango presadzuje vybudovanie cyklotrasy popri železnici, z výsledkov štúdie uskutočniteľnosti však vyplýva, že táto možnosť by bola výrazne drahšia. Celý projekt by v takomto prípade skomplikovalo aj usporiadanie pozemkov. Dlhoročnú diskusiu o cyklistickom spojení Vrbového a Piešťan oživila možnosť získať peniaze na bezpečnú a ekologickú dopravu v regiónoch prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu na roky 2014 – 2020 (IROP).

 

Železnica spájala mestečko Vrbové s Piešťanmi od 27. októbra 1906, v druhej polovici minulého storočia jej úlohu preberali autobusy. Osobná preprava na trati Piešťany - Trebatice - Krakovany - Vrbové sa skončila v roku 1978.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies