Na Slovensku sa vlani transplantovalo 155 orgánov

NETKY.SK • 5 Február 2014, 11:53 • 2 min
Na Slovensku sa vlani transplantovalo 155 orgánov

BRATISLAVA - V uplynulom roku bolo na Slovensku vykonaných celkovo 155 transplantácií orgánov.

slovakia

left justify in out

Najčastejšie sa transplantovali obličky (119), nasledovala pečeň (22) a srdce (14). Vyplýva to zo správy o plnení Národného transplantačného programu za rok 2013, ktorý vzala vláda v stredu na vedomie. Počty transplantácií medziročne klesli pri všetkých spomínaných orgánoch. V roku 2012 ich zdravotnícke zariadenia urobili až 185.
Transplantácie orgánov vykonávajú najväčšie zdravotnícke zariadenia v Bratislave, Košiciach, Martine a Banskej Bystrici. Najviac ich za ostatný rok urobili v hlavnom meste. Celkovo bolo na Slovensku odobratých v minulom roku 169 orgánov, čo je oproti roku 2012 o 40 menej. Niektoré z nich neboli použité, iné skončili i v zahraničí. Z územia Slovenska sa takto vyviezlo sedem orgánov, na druhej strane pre slovenských pacientov boli zo zahraničia poskytnuté tri orgány. 

Spomedzi tkanív sa vlani v 22 zariadeniach transplantovala koža, spojivové a očné tkanivá, cievy a srdcové chlopne. Prvenstvo v transplantácii však majú, a to nielen na Slovensku ale aj vo svete krvotvorné kmeňové bunky, vrátane transplantácie kostnej drene a pupočníkovej krvi. U nás ich vykonáva sedem centier. "Od roku 1989 sa na Slovensku uskutočnilo spolu 2 724 transplantácií krvotvorných kmeňových buniek, štatistika však nie je konečná," konštatuje ministerstvo zdravotníctva v správe. Ako podotýka, počet týchto transplantácií má stúpajúcu tendenciu. 

Rezort vo všeobecnosti predpokladá stabilizáciu odberov na ešte vyššej úrovni. "Snaha o postupné znižovanie počtu transplantácií vykonávaných slovenským občanom v zahraničí zlepšuje efektivitu vynakladaných finančných prostriedkov a zároveň zlepšuje erudovanosť slovenských zdravotníckych pracovníkov v transplantológii," dodáva MZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies