Na pôde rezortu diplomacie prvýkrát zasadala Rada vlády SR pre krajanské otázky

NETKY.SK • 1 December 2016, 10:20 • 2 min
Na pôde rezortu diplomacie prvýkrát zasadala Rada vlády SR pre krajanské otázky

BRATISLAVA – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák otvoril v stredu (30. 11.) na pôde rezortu diplomacie prvé zasadnutie Rady vlády SR pre krajanské otázky (RVKO). TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva.

slovakia

left justify in out

Jej cieľom je plniť úlohu poradného a koordinačného orgánu vlády a strategicky usmerňovať Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ). "Minister poukázal na to, že rezort zahraničia je síce zodpovedný za výkon štátnej politiky voči našim krajanom, ale v koordinácii s vecne príslušnými rezortmi. Riadenie danej úlohy považuje za veľmi dôležité aj z dôvodu, že stále nedokážeme dostatočne napĺňať vyhlásenie vlády v tejto oblasti. Musíme zachytiť generačné trendy a zmeniť prístup na systémovom základe," uviedol odbor.

 

Ako ďalej informoval, krajanská problematika sa výrazne zmenila a bude potrebné nastaviť štátnu politiku tak, aby sme čo najviac dokázali využiť pridanú hodnotu a potenciál mladých ľudí v produktívnom veku, ktorí sa nachádzajú v zahraničí.

Výsledkom činnosti Rady by podľa ministra malo byť vytvorenie nového dlhodobého strategického partnerstva s krajanmi, nakoľko zatiaľ je veľa dobrej vôle, ale málo systémovosti.

 

Predseda ÚSŽZ Ján Varšo predstavil členom Rady činnosť tohto úradu a problémové oblasti krajanskej problematiky, pričom konštatoval, že situácia nie je optimálna a bude potrebné nielen diagnostikovať daný stav, ale aj stanoviť terapiu. Je to však podľa neho v neposlednom rade aj otázka financovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies