Na obete dopravných nehôd upozorňuje tretia novembrová nedeľa

NETKY.SK • 18 November 2017, 11:34 • 2 min
Na obete dopravných nehôd upozorňuje tretia novembrová nedeľa

NEW YORK/LONDÝN/BRUSEL - Na milióny ľudí, ktorí zomreli alebo utrpeli zranenia v dôsledku dopravných nehôd, si v tretiu novembrovú nedeľu osobitne spomínajú ich rodinní príslušníci aj priatelia počas Svetového dňa pamiatky na obete dopravných nehôd.

slovakia

left justify in out

Tretia novembrová nedeľa v tomto roku pripadla na 19. novembra. Zároveň je to deň, keď treba poďakovať pracovníkom, ktorí reagujú na dopravné nehody - požiarnikom, zdravotníkom i príslušníkom dopravnej polície, uvádza Európska federácia obetí dopravných nehôd (FEVR) na svojej webovej stránke.

 

Okrem ľudských tragédií majú dopravné nehody negatívne dopady na ekonomické a sociálne podmienky v každej krajine aj spoločnosti. Podľa OSN ide odhadom o stovky miliárd amerických dolárov ročne.

 

Pri príležitosti Svetového dňa pamiatky obetí dopravných nehôd treba myslieť aj na rodinných príslušníkov obetí a všetkých, ktorí prichádzajú do kontaktu s dopravnými nehodami - príslušníkov polície, požiarneho zboru, pracovníkov rýchlej záchrannej služby, lekárov, zdravotné sestry, ošetrovateľov a v neposlednom rade psychológov.

 

Cieľom Svetového dňa pamiatky obetí dopravných nehôd je upozorniť aj na nezodpovedné správanie sa niektorých účastníkov cestnej premávky.

 

Spôsoby, ako si pripomenúť tých, ktorých život vyhasol na cestách, je viacero - napríklad náboženskými alebo občianskymi obradmi, zapálením sviečky či vyhotovením plagátov s menami obetí.

 

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov na 38. plenárnom zasadnutí 26. októbra 2005 vyzvalo v rezolúcii A/RES/60/5 členské štáty OSN a celé medzinárodné spoločenstvo, aby si každoročne tretiu novembrovú nedeľu pripomínalo ako Svetový deň pamiatky na obete dopravných nehôd.

 

Prvýkrát si pamiatku obetí dopravných nehôd pripomenuli v roku 1993 v Británii z iniciatívy organizácie RoadPeace. Odvtedy na všetkých, čo zahynuli po strete s dopravným prostriedkom, spomínali mimovládne organizácie spolu s verejnosťou, predstaviteľmi cirkví a neraz aj členmi vlády vo viacerých štátoch sveta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies