Na Novom Zélande vybuchla sopka Tongariro

NETKY.SK • 21 November 2012, 08:03 • 2 min
Na Novom Zélande vybuchla sopka Tongariro

Na Novom Zélande vybuchla sopka Tongariro - Svet Nad vulkánom vyhlásili úrady bezletovú zónu. Sopka Tongariro vybuchla dnes na severnom ostrove Nového Zélandu, do vzduchu vyslala stĺp tmavého popola do výšky asi dvoch kilometrov.

slovakia

left justify in out

img

Nad vulkánom vyhlásili úrady bezletovú zónu.

Sopka Tongariro vybuchla dnes na severnom ostrove Nového Zélandu, do vzduchu vyslala stĺp tmavého popola do výšky asi dvoch kilometrov. Informovala o tom agentúra AP.

Nad vulkánom vyhlásili úrady bezletovú zónu. Erupcia nespôsobila žiadne škody. Agentúra DPA doplnila, že po skupine asi 20 turistov v okolí sopky pátra helikoptéra.

Podľa vulkanológa Tonyho Hursta bol výbuch nečakaný. V auguste však Tongariro vybuchla po 116 rokoch, preto ju vedci zaradili medzi sopky so zvýšenou pohotovosťou.

Podľa Hursta tmavý popol dokazuje, že erupciu spôsobil tlak magmy hlboko v podzemí. Ak by ju spôsobila para, popol by bol biely.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies