Na Japonsko sa rúti supertajfún v nárazoch vetra 250 km/h: Okinawa je v pohotovosti!

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 06:28 • 2 min
Na Japonsko sa rúti supertajfún v nárazoch vetra 250 km/h: Okinawa je v pohotovosti!

TOKIO - Mohutný tajfún Neoguri priniesol dnes prudké dažde a silný vietor na ostrovy na juhozápade Japonska. V krajine zrušili stovky letov a vyše pol milióna ľudí vyzvali na evakuáciu, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Neoguri mierne zoslabol z pôvodnej sily supertafjúnu, stále ho však sprevádzal vietor s rýchlosťou 180 kilometrov za hodinu a nárazmi dosahujúcimi vyše 250 km/h. Na poludnie miestneho času sa jeho centrum nachádzalo približne 110 kilometrov juhozápadne od ostrova Kumedžima, západne od Okinavy, a presúvalo sa severne rýchlosťou 25 km/h.
      

Tajfún dosiahne najvyššiu intenzitu počas prechodu nad Okinavou, ktorú by mal zasiahnuť dnes večer miestneho času. Z ostrova už hlásili výpadky prúdu pre vyše 50.000 domácností, vyvrátené stromy či zastavenie prevádzky rafinérie.
      

Verejnoprávna televízia NHK uviedla, že v súvislosti s tajfúnom už viacero ľudí utrpelo zranenia, prevažne pri pádoch, a jeden rybár je nezvestný po tom, ako jeho čln zasiahli vysoké vlny pri ostrove Kjúšu.
      

Úrady varovali, že Neoguri môže byť jeden z najsilnejších tajfúnov, aký zasiahne Japonsko za niekoľko desaťročí, pričom môže vyvolať vlny vysoké až 14 metrov. Tajfúny však zaznamenávajú v Japonsku každé leto, krajina je preto relatívne dobre pripravená, uviedla agentúra AP.
      

Neoguri by podľa aktuálnych predpovedí meteorológov mal od Okinavy smerovať ku Kjúšu, najzápadnejšiemu z hlavných japonských ostrovov, a následne skôr východným smerom ponad hlavný ostrov Honšú, kde by mal v piatok už ako výrazne slabší dosiahnuť Tokio.
      

Nad zemou bude Neoguri strácať na sile, veľká časť škôd, ktoré tajfúny napáchajú, je však dôsledkom lejakov spôsobujúcich zosuvy pôdy a záplavy. Tieto riziká zvyšuje čas príchodu Neoguri krátko po skončení letného obdobia dažďov v Japonsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies