Na Filipínach vyčíňal supertajfún Megi, Vietnam sužujú záplavy

NETKY.SK • 19 Október 2010, 11:36 • 2 min
Na Filipínach vyčíňal supertajfún Megi, Vietnam sužujú záplavy

Na Filipínach vyčíňal supertajfún Megi, Vietnam sužujú záplavy

slovakia

left justify in out

img

Desať obetí na životoch si na Filipínach vyžiadal supertajfún Megi, ktorý sa dnes presunul nad Juhočínske more, ale ešte spôsobil prudké dažde vo filipínskom hlavnom meste Manila.
      Megi po celých Filipínach vyvracal stromy, tisíce ľudí sa museli uchýliť do bezpečia. Najsilnejší cyklón za niekoľko rokov sa pohybuje sa smerom k Číne a Vietnamu. Pri nedávnych záplavách, nesúvisiacich s tajfúnom, prišlo vo Vietname o život vyše 30 ľudí. Ďalších 25 je nezvestných.
      Prívaly vody na zaplavenej vietnamskej diaľnici zmietli v pondelok autobus a 20 jeho pasažierov, vrátane chlapca vytrhnutého z matkinho náručia.
      Čínske úrady pred príchodom supertajfúnu evakuovali 140.000 ľudí z pobrežnej provincie ostrova Chaj-nan a predpokladajú, že Megi oblasť zasiahne vo štvrtok. Ostrov už postihli silné dažde.
      Megi si udržiaval rýchlosť vetra 225 kilometrov za hodinu, v nárazoch až 260 kilometrov za hodinu, keď v pondelok na Filipínach zasiahol severnú provinciu Isabela. Vyvracal stromy, spôsobil výpadky elektriny, telefónu a internetu. Trochu zoslabol pri presune cez hory na ostrove Luzon.
      Vo Vietname napršalo za niekoľko dní do 800 milimetrov zrážok, pričom svoje domovy muselo opustiť až 126.000 ľudí. Skoršie záplavy si už tento mesiac vyžiadali viac ako 80 životov, alebo nezvestných osôb. Podľa niektorých zdrojov prišlo v októbri o život 101 Vietnamcov.
      Mnohí evakuovaní ľudia z centrálnych vietnamských provincií sa ešte ani nestihli vrátiť do zaplavených domovov. Ďalší, ktorí sa už vrátili, musia byť evakuovaní znova, uviedli vietnamské úrady.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies