Na epidémiu cholery v Jemene podľahlo už vyše 200 ľudí, nakazených môže byť už vyše 17-tisíc

NETKY.SK • 18 Máj 2017, 15:15 • 2 min
Na epidémiu cholery v Jemene podľahlo už vyše 200 ľudí, nakazených môže byť už vyše 17-tisíc

TAÍZ - Epidémia cholery v Jemene si vyžiadala už najmenej 209 obetí a počet prípadov ochorenia neustále rastie. Nakaziť sa mohlo už vyše 17.000 ľudí.

slovakia

left justify in out

Zdravotnícki pracovníci monitorujú viac ako 400 ľudí v súvislosti s vypuknutím epidémie eboly v odľahlej oblasti na severovýchode Konžskej demokratickej republiky (KDR). Doteraz tam zaznamenali tri prípady úmrtí, ktoré zrejme súvisia s ebolou, oznámila dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Zatiaľ len dva prípady nákazy boli potvrdené na základe laboratórnych výsledkov. U ďalších 18 osôb zatiaľ existuje len podozrenie na ebolu. Úrady monitorujú alebo sa snažia vypátrať približne 400 osôb, ktoré mohli dôjsť do kontaktu s nakazenými.

S ebolou zrejme súvisia tri prípady úmrtí. V prvom prípade išlo o muža, ktorý zomrel skôr, než sa dostal do nemocnice. V druhom prípade išlo o motocyklistu, ktorý tohto chorého prepravoval; treťou obeťou je opatrovateľ, ktorý cestoval s oboma mužmi.

Už pred niekoľkými rokmi bola vyvinutá experimentálna očkovacia látka proti ebole, keď počas epidémie tohto ochorenia v západnej Afrike zomreli tisícky ľudí. WHO uviedla, že stále čaká na povolenie konžskej vlády, aby mohla novú očkovaciu látku použiť. Ak vláda KDR vydá súhlas, asi týždeň potrvá, kým vakcíny dopravia do krajiny a zaškolia zdravotnícky personál.

Predchádzajúca epidémia eboly v KDR si v roku 2014 vyžiadala 42 životov.

 

Cholera sa v Jemene začala šíriť koncom apríla a denne pribúda niekoľko tisíc predpokladaných prípadov tohto ochorenia. UNICEF označil túto situáciu za alarmujúcu, uviedol dnes panarabský denník Ašark al-Awsat.

K šíreniu epidémie prispieva pokračujúci vojnový konflikt v Jemene a s ním súvisiace zlé životné podmienky tamojších obyvateľov a nedostatok liekov a zdravotníckych pomôcok.

V provinčnej metropole Taíz podľa oficiálnych zdrojov zomrelo na choleru už najmenej 20 ľudí a počet úmrtí neustále rastie. Tamojšie úrady preto zvažujú vyhlásenie Taízu za cholerou postihnuté mesto a žiadajú vládu a medzinárodné organizácie o rýchle dodanie liekov.

Choroba sa rýchlo šíri aj v povstalcami kontrolovanom hlavnom meste Saná, kde už preto minulý týždeň vyhlásili stav núdze.

Jemen, najchudobnejšia krajina arabského sveta, zažíva druhú epidémiu cholery za necelý rok. Už viac ako dva roky ňou zmieta konflikt medzi vládou podporovanou Saudskou Arábiou a povstalcami z radov húsíov, ktorým pomáha Irán.





 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies