Na anonymných vkladných knižkách v Česku sú stále takmer 2 mld. Kč

NETKY.SK • 6 Október 2016, 14:56 • 2 min
Na anonymných vkladných knižkách v Česku sú stále takmer 2 mld. Kč

PRAHA - Platnosť anonymných vkladných knižiek sa v Česku síce skončila už pred 14 rokmi, aj naďalej sa však na nich nachádzajú takmer 2 miliardy Kč.

slovakia

left justify in out

Podľa zákona si klienti mohli peniaze vyzdvihnúť do konca roka 2012, Česká sporiteľňa však lehotu niekoľkokrát predĺžila. Na konci tohto roka sa ale už možnosť výberu definitívne skončí. Informoval o tom server iDNES.cz.

 

"V súčasnosti eviduje Česká sporiteľňa 2,5 milióna anonymných knižiek, na ktorých je uložených celkovo 1,89 miliardy Kč (69,93 milióna eur)," povedala hovorkyňa banky Kristýna Havligerová. Na jednotlivých knižkách však zostávajú skôr drobné, približne na 98 % knižiek je menej než 5000 Kč. V dvoch pätinách prípadov je tam dokonca menej než 50 Kč.

 

Na konci roka 2002, keď platnosť anonymných vkladných knižiek končila, evidovala banka tieto vkladné knižky s objemom 120 miliárd Kč. Ľudia si teda prevažnú časť financií vybrali, podľa zákona na to mali 10 rokov.

 

Sporiteľňa toto obdobie ešte dvakrát predĺžila, a to až do konca tohto roka. Prostriedky na anonymných knižkách však už po roku 2002 nemohla ďalej úročiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies