MŽP: Simon zavádza, straší a vyrába politiku z odbornej témy odpadov

NETKY.SK • 14 August 2014, 18:22 • 2 min
MŽP: Simon zavádza, straší a vyrába politiku z odbornej témy odpadov

BRATISLAVA - Podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon podľa ministerstva životného prostredia v súvislosti s novým zákonom o odpadoch zavádza, straší a vyrába politiku z čisto odbornej témy.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol hovorca rezortu životného prostredia Maroš Stano, jeho vyhlásenia sú nepravdivé a v podstate obhajuje lobistické skupiny, ktoré majú obavy z transparentného nového zákona. "Je typické, že sa Simon o starostov a primátorov zaujíma len pred komunálnymi voľbami, ktoré budú o niekoľko mesiacov," poznamenal. Simon dnes na tlačovej konferencii v Bratislave vyhlásil, že schválenie zákona pomôže lobistom a poškodí obce a občanov. Podľa neho je návrh zákona zlyhaním nielen ministerstva životného prostredia, ale aj vlády Roberta Fica a strany Smer-SD.

Podľa Stana je známe, že v expertnej skupine, ktorá pripravovala a pripomienkovala zákon o odpadoch viac ako dva roky, boli aj zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), s ktorými rezort opakovane rokoval aj v pripomienkovom konaní. "Nesúhlasili sme s jedinou ich pripomienkou, a to aby sa zodpovednosť za čierne skládky presunula na vlastníkov pozemkov," poznamenal s tým, že pokiaľ je im známe, samosprávu zastupuje ZMOS a nie poslanec Simon. 

 

Podľa Zsolta Simona ostanú povinnosti spojené so zberom a recykláciou odpadu naďalej na mestách a obciach a nie na výrobcoch produktov a ich združeniach, ako deklaruje ministerstvo. Výrobcovia síce budú zodpovedať za zabezpečenie triedeného zberu a preplácať obci náklady s ním spojené, no podľa Simona budú mať zároveň právo obciam diktovať, akým spôsobom sa zber v obci bude vykonávať. Výrobcovia sa podľa neho budú samozrejme snažiť minimalizovať svoje náklady na úkor obcí. Ak sa obec a výrobcovia nedohodnú na spoločnom postupe, výrobca má podľa návrhu zákona povinnosť obci preplatiť len tzv. obvyklé náklady v regióne. "Obvyklé náklady však tvorcovia zákona akosi zabudli definovať," povedal Simon. Návrh zákona podľa Simona postavenie miest a obcí oslabí a v konečnom dôsledku môže pre občanov spôsobiť zvýšenie poplatkov za odpad. 

 

Princíp rozšírenej zodpovednosti výrobcov a dovozcov funguje podľa hovorcu envirorezortu v moderných európskych krajinách, ako sú napríklad škandinávske krajiny, kde občania za odpad reálne zaplatili menej ako predtým. "Dôvod je jednoduchý, obciam ubudnú náklady na separovaný zber, ktorý zaplatí výrobca. Podľa odhadov sa už v úvode znížia náklady pre obce až o tretinu, v prípade efektívnejšieho separovania aj o viac," vysvetlil pre agentúru SITA. Ako dodal, preto je úplnou záhadou, ako prišiel poslanec Simon na to, že ľudia budú platiť viac. 

 

Poslanec NR SR Zsolt Simon kritizuje aj ďalšie ustanovenia nového zákona. Jedným z nich je aj prechod finančných prostriedkov z Recyklačného fondu, ktorý návrh zákona plánuje zrušiť, do Environmentálneho fondu. "Nerozumiem, prečo to tak má byť. Možno preto, že o využití peňazí z Environmentálneho fondu rozhoduje minister," povedal Simon. Kritizuje tiež zámer zvýšiť poplatky za uloženie odpadu na skládkach. Ministerstvo životného prostredia tento krok vysvetľuje snahou o motiváciu občanov triediť odpad. "Ľudia si nebudú môcť dovoliť uložiť odpad na skládkach a výsledkom bude viac čiernych skládok," povedal Simon. Zároveň vyhlásil, že na základe svojej komunikácie so starostami môže povedať, že so zákonom väčšinovo nesúhlasia. Simon verejne vyzval ministra životného prostredia Petra Žigu a predsedu vlády Roberta Fica, aby zákon, ktorý považuje za škodlivý pre občanov, stiahli z legislatívneho procesu. 

 

Návrh nového zákona o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia okrem iného zavádza inštitút rozšírenej zodpovednosti výrobcov a dovozcov za recykláciu svojich produktov. Výrobcovia a dovozcovia produktov ako autá, elektronické výrobky alebo pneumatiky budú povinní zabezpečiť separovaný zber týchto produktov v mestách a obciach. Takisto navrhuje zrušiť Recyklačný fond, zvýšiť poplatky za uloženie odpadov na skládkach alebo sprísniť podmienky pri výkupe zberných surovín. Jeho cieľom je podľa Maroša Stana docieliť, aby sa viac odpadu separovalo a recyklovalo, a naopak, menej ho končilo na skládkach. "Zákon prinesie dôraz na transparentnosť vzťahov, spravodlivosť a adresnosť v oblasti odpadového hospodárstva," uviedol pre SITA. Návrh nového zákona je podľa neho výsledkom rok a pol trvajúcej intenzívnej diskusie so všetkými dotknutými a tiež odrazom principiálnej zhody s výrobcami, zamestnávateľmi, priemyslom či samosprávou. Na rokovaniach sa zúčastnila aj akademická obec. Návrh zákona o odpadoch je momentálne na Legislatívnej rade vlády SR. Rokovania boli pre veľké množstvo pripomienok prerušené, v pondelok 18. augusta má o ňom rokovať tripartita.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies