Moriaky Cobbler a Gobbler dostali milosť od prezidenta Obamu

NETKY.SK • 21 November 2012, 11:22 • 2 min
Moriaky Cobbler a Gobbler dostali milosť od prezidenta Obamu

Moriaky Cobbler a Gobbler dostali milosť od prezidenta Obamu - Zaujímavosti Ako sa už stalo zvykom v predvečer Dňa vďakyvzdania, prezident USA Barack Obama dnes vo washingtonskom Bielom dome udelí milosť dvom moriakom, ktorých mu ako dar priviezli chovate

slovakia

left justify in out

img

Ako sa už stalo zvykom v predvečer Dňa vďakyvzdania, prezident USA Barack Obama dnes vo washingtonskom Bielom dome udelí milosť dvom moriakom, ktorých mu ako dar priviezli chovatelia zo štátu Virgínia.

Tradícia darovať prezidentovi Spojených štátov na Deň vďakyvzdania moriaka vznikla vraj v roku 1947 z iniciatívy zväzu chovateľov, ktorí si tak uctili prezidenta Harryho Trumana. 

Dar bol súčasťou sviatočného menu prezidentskej rodiny až do roku 1963, keď sa John F. Kennedy v roku 1963 rozhodol darovať moriakom život. Odvtedy jeho príklad nasleduje každý prezident USA. Od čias prezidentovania Georgea Busha sa milosť moriakom udeľuje dokonca na oficiálnej slávnosti. 

Moriaka i jeho dvojníka, ktorý je pripravený pre prípad, že by sa hlavný protagonista počas ceremónie odmietal správať primerane protokolu, po omilostení čaká vcelku príjemný život v záhradách rezidencie prvého prezidenta Spojených štátov Georgea Washingtona v Mount Vernone južne od amerického hlavného mesta alebo v niektorom parku.

Tohoročná dvojica slávnych moriakov pochádza z farmy manželov Millerovcov v štáte Virgínia, kde ich chovali oddelene od ostatných 43.000 moriek a moriakov. Každý z vtákov váži 18 kilogramov. Do Washingtonu ich priviezli v pondelok, dve noci do obradu v Bielom dome strávili v jednom z najlepších hotelov v centre Washingtonu.

Každý rok sa koná aj súťaž o najlepšie meno pre moriaka z Bieleho domu. Toho roku vyhrala dvojica mien Cobbler a Gobbler. Vlani dostali moriaky meno Liberty a Peace a rok pred tým ich pomenovali Apple a Cider.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies