Mladých Slovákov viac lákajú nové drogy, tie sú nebezpečnejšie

NETKY.SK • 11 November 2010, 13:57 • 2 min
Mladých Slovákov viac lákajú nové drogy, tie sú nebezpečnejšie

Mladých Slovákov viac lákajú nové drogy, tie sú nebezpečnejšie

slovakia

left justify in out

Bratislava 10. novembra (TASR) - Podobne ako v Európe, aj na Slovensku sa zvyšuje výskyt nových nelegálnych drog, ktoré sa predávajú najmä na internete a lákajú mladých ľudí. Tieto látky, označované aj ako dizajnérske, sú mimo kontroly a pri výrobe sa syntetizujú na požadovaný účinok.
"Sú nadizajnované, aby boli ľudia veselí, aby vydržali nespať, viac pracovať a podobne," vysvetlil TASR Imrich Šteliar, vedúci Národného monitorovacieho centra pre drogy.
Najnovšie výskumy drogovej situácie na Slovensku potvrdzujú stabilizáciu v užívaní marihuany, ktorá je medzi mladými ľuďmi stále najviac užívanou nelegálnou látkou. Z legálnych látok zostáva na prvom mieste alkohol.
Dizajnérske drogy, ktoré skúšajú aj mladí Slováci, sú podľa odborníkov najnebezpečnejšie. "Chýba zloženie látky, návod, ako postupovať pri predávkovaní," priblížil pre TASR Národný koordinátor pre drogovú problematiku Alojz Nociar. Dodal, že všetky "raketové nástupy" tradičných drog sa už na Slovensku ako keby skončili.
Podľa hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre oblasť medicíny drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu Slovensko nemá laboratóriá, ktoré by mohli identifikovať predávkovanie z týchto nových drog.
Nové drogy sú celoeurópskym problémom. Podľa Deborah Olszewskej z Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť sa predávajú najmä cez internet, prípadne v špecializovaných obchodoch alebo aj na ulici. "Samotné drogy často zvyknú meniť obchodné názvy, nedajú sa vystopovať," upozornila Olszewská.
Európa vyvinula v rámci drogovej problematiky systém včasného varovania. Od jeho založenia v roku 1997 bolo objavených približne 100 druhov nových nelegálnych látok. Tento rok ich bolo nahlásených už 31. V Európe už zachytili asi 170 online obchodov, ktoré predávajú nelegálne látky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies