Ministerstvo vnútra varuje: Najčastejšou formou vykorisťovania ľudí je nútená práca

NETKY.SK • 28 Január 2017, 09:23 • 2 min
Ministerstvo vnútra varuje: Najčastejšou formou vykorisťovania ľudí je nútená práca

BRATISLAVA – Najčastejšou formou vykorisťovania ľudí je ich zneužívanie za účelom nútenej práce. Nasleduje nútené žobranie, sobáše a sexuálne vykorisťovanie, ktoré má však v posledných rokoch klesajúcu tendenciu. Pre TASR to povedala Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

slovakia

left justify in out

Muž si odišiel hľadať prácu do Slovinska, kde sa zoznámil so súkromníkom, ktorý mu ponúkol prácu v lese. Neuzavrel s ním žiadnu zmluvu, nedostával peniaze a býval u neho v garáži. Často hladoval a dokonca mal tri pracovné úrazy, pričom jeho zamestnávateľ mu neumožnil žiadnu zdravotnú starostlivosť. Bez jeho vedomia sa nemohol slobodne pohybovať. Oslobodený bol zásahom slovinského policajta. Následne sám pricestoval na Slovensko, kde vstúpil do programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi,“ opísala príbeh jednej z vykorisťovaných osôb Paulenová. Muž zomrel minulý rok vo veku 48 rokov aj na následky zdravotných problémov v súvislosti s vykorisťovaním.

 

Rezort vnútra v týchto dňoch zverejnil v Centrálnom registri zmlúv (CRZ) zmluvu, na základe ktorej poskytne Slovenskej katolíckej charite a združeniu Slovenské krízové centrum Dotyk v nadchádzajúcich rokoch sumu 133.000 eur, práve na činnosť v prospech obetí obchodovania s ľuďmi.

 

MV SR prostredníctvom Programu ochrany a podpory obetiam obchodovania s ľuďmi poskytuje ročne asistenciu a podporu desiatkam ľudí. V roku 2015 to napríklad bolo 25 obetí, z toho osem žien a 17 mužov. K 30. septembru minulého roka bolo do programu zaradených 14 obetí, z toho 12 mužov a dve ženy. „Ide o novo identifikované obete, avšak podpora sa v niektorých prípadoch poskytuje viacerým obetiam z predchádzajúcich rokov, keďže ešte prebieha trestné konanie. Napríklad v priebehu roku 2015 bolo do Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi zaradených 25 novo identifikovaných osôb, ktorým bola poskytnutá komplexná pomoc. Celkovo sa v roku 2015 poskytovala podpora a ochrana 47 obetiam obchodovania s ľuďmi. Išlo aj o obete, ktoré boli do programu zaradené aj v predchádzajúcich rokoch a vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie, ich zotrvanie v programe bolo potrebné,“ vysvetlila Paulenová.

 

Pridala aj niekoľko rád pre záujemcov o prácu v zahraničí. „Dobre si preverte agentúru alebo človeka, ktorý ponúka prácu v zahraničí a podrobne sa informujte o činnosti agentúry, zaujímajte sa o referencie od klientov, overte si adresu budúceho zamestnávateľa, či vôbec existuje. Seriózna agentúra poskytne aj telefonický kontakt na zamestnávateľa. Podpisujte len pracovnú zmluvu v jazyku, ktorému rozumiete a v ktorej sú uvedené všetky základné informácie. Zanechajte presnú adresu, telefónne číslo plánovaného pobytu a čo najviac informácií o budúcom zamestnávateľovi,“ dodala.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies