Ministerstvo vnútra chce aj projektom MIKRODAK zlepšiť vyšetrovanie zločinov - chcú kúpiť tieto dôležité zariadenia

NETKY.SK • 2 November 2020, 09:50 • 2 min
Ministerstvo vnútra chce aj projektom MIKRODAK zlepšiť vyšetrovanie zločinov - chcú kúpiť tieto dôležité zariadenia

Ministerstvo vnútra sa práve v období koronavírusovej krízy rozhodlo obstarať laboratórny prístroj, ktorý analyzuje aj citlivé vzorky DNA.

slovakia

left justify in out

Ide nepochybne o dôležité zariadenie, ktoré policajtom môže výrazne uľahčovať ich prácu, ktorou je aj vyšetrovanie rôznych zločinov, no nepochybne táto správa v tomto čase môže byť aj pomyselnou vodou na mlyn konšpirátorov, ktorí kvôli tomu môžu vytvárať rôzne konštrukty, prečo práve takéto zariadenie idú kupovať práve teraz.

 

 

Vysvetľovať

Aj preto je dôležité vysvetľovať a zamerať sa pri tom práve aj na takéto detaily, ktorých objasnenie môže zabrániť vzniku zbytočných hoaxov, s ktorými následne polícia bojuje aj na sociálnej sieti a je ich skutočne požehnane.

 

Skúmanie DNA

Rezort vnútra po vyhlásení verejného obstarávania chce vlastniť nový laboratórny prístroj, ktorý je vybavený o rôzne príslušenstvo na expertíznu činnosť. Skúmať má práve DNA. Ako sa ďalej uvádza v oznámení na internetovej stránke Úradu pre verejné obstarávanie, náklady sa odhadujú na 538 640 eur bez DPH. Cenové ponuky sa očakávajú do 24. novembra, keď je posledný termín. Práve najlacnejšia ponuka má byť uprednostnená pred ďalšími.  

 

Aj fluorescenčný mikroskop

Patrí sem napríklad aj fluorescenčný mikroskop, ktorý vyhľadá rôzne biologické stopy. K zariadeniam, aké rezort hľadá, patrí aj prenosné svetlo na vyhľadávanie latentného biologického materiálu, stolové vyšetrovacie kriminalistické svetlo alebo centrifúga s chladením.

 

 

Slovenská Ľupča či Košice

Tieto zariadenia následne Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru bude využívať v Bratislave, Košiciach i v stredoslovenskej Slovenskej Ľupči, ktorá sa nachádza pár km od Banskej Bystrice.
 

MIKRODAK
"Nákup nového laboratórneho prístrojového vybavenia sa realizuje v rámci projektu MIKRODAK, ktorého hlavným cieľom je zriadenie nového špecializovaného pracoviska na genetickú analýzu s využitím laserovej mikrodisekcie,"
zdôrazňuje ministerstvo vnútra.

 

Zlepšenie vyšetrovania

Umožní sa tak podľa nich rozvoj detekčných nástrojov a metód v oblasti analýzy DNA, ale sa aj zvýši efektívnosť a účinnosť výkonu analýzy DNA na pracoviskách Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru.

 

 

Bez konšpirácií

Nákup teda nesúvisí s koronavírusom, ako konšpirátori môžu začať v najbližších dňoch vymýšľať. Jedným z výmyslov, ktorý môžu vytvoriť, je, že toto nepochybne súvisí s viac ako tromi miliónmi vzoriek, ktoré štát odobral počas testovania. Tie však budú podľa medializovaných informácií spálené ako biologický odpad v kafilériách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies