Ministerstvo školstva bude môcť dať školám peniaze na učebnice

NETKY.SK • 29 Október 2014, 11:52 • 2 min
Ministerstvo školstva bude môcť dať školám peniaze na učebnice

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva bude môcť dať základným a stredným školám príspevok na nákup učebníc. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca za Smer-SD Ľubomíra Petráka, ktorý predložil k novele školského zákona. Parlament zákon aj Petrákov návrh schválil.

slovakia

left justify in out

Zriaďovatelia základných a stredných škôl si z príspevku ministerstva školstva budú môcť kúpiť knihy zo zoznamu schválených učebníc. Petrák chce zmenou pomôcť riešiť opakujúci sa problém pri centrálnom zabezpečovaní učebníc rezortom školstva. „Doteraz neexistuje možnosť, aby ministerstvo školstva preplácalo školám učebnice. Keďže je na školách nedostatok učebníc a neexistujú dostatočné kapacity, aby sa centrálne učebnice zabezpečili, vytvára sa možnosť, aby si školy učebnice, ktoré sú schválené a zaradené v zozname, kúpili,“ vysvetľuje Petrák. Zoznam schválených učebníc, textov a pracovných zošitov bude ministerstvo školstva zverejňovať na webovej stránke podľa ročníkov a druhu školy. 

 

Štátny tajomník ministerstva školstva Juraj Draxler sa už pri prerokúvaní návrhu na školskom výbore vyjadril, že zmenu vítajú. „Snahou je takto prispievať najmä na učebnice, ktorých je nedostatok, ktoré chýbajú,“ dodáva. Podľa Draxlera to budú zrejme najmä učebnice na výučbu cudzích jazykov. „Pri tomto návrhu ide predovšetkým o to, aby sme do budúcna neboli konfrontovaní s tým stavom, že školy akoby nútia rodičov, aby kupovali najmä jazykové učebnice z vlastných prostriedkov,“ dodal štátny tajomník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies