Ministerstvo kultúry chce pritiahnuť veľké filmové produkcie

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 16:04 • 2 min
Ministerstvo kultúry chce pritiahnuť veľké filmové produkcie

BRATISLAVA - Pritiahnuť na Slovensko veľké filmové produkcie, podporiť investície do filmového priemyslu a tým aj vznik nových pracovných miest je cieľom legislatívneho návrhu, ktorý dnes predstavilo Ministerstvo kultúry (MK) SR.

slovakia

left justify in out

Všetky spomínané ciele chce ministerstvo dosiahnuť novelizáciou zákona o Audiovizuálnom fonde. “Navrhujeme, ak nejaká filmová produkcia preinvestuje na Slovensku výdavky vo výške 2 milióny a viac prostredníctvom slovenských firiem a fyzických osôb, ktoré sú zdaňované na Slovensku, získa dotáciu 20 percent oprávnených výdavkov,“ konštatoval na dnešnej tlačovej besede minister kultúry Marek Maďarič. 

Napríklad pri filme s celkovým rozpočte 5 miliónov eur sa podľa Maďariča očakáva, že počas realizácie môže na Slovensku zamestnať na niekoľko mesiacov približne sto ľudí. Zároveň film vytvára aj množstvo jednorazových pracovných príležitostí. “Takýto stimul bude v konečnom dôsledku jednak prínosom pre verejné rozpočty, bude znamenať rozvoj služieb, pracovné príležitosti v audiovízii, ale vytvorí aj – pevne tomu verím, impulzy pre rozvoj chýbajúcej infraštruktúry audiovizuálneho priemyslu, zvýši našu konkurencieschopnosť v tejto oblasti a môže znamenať aj prínos pre propagáciu a prezentáciu Slovenska,“ opísal Maďarič prínosy nového systému, ktoré očakáva rezort kultúry. 

Podľa Maďariča sa snažili systém navrhnúť tak, aby bol rovnako alebo viac atraktívny ako v okolitých krajinách - v Maďarsku či Česku. “Náš systém bude výhodný v tom, že nebudeme mať limit na výšku dotácie. To znamená, bude to vždy 20 percent z tých oprávnených výdavkov. Keď budú mať oprávnené výdavky 2 milióny, bude to 20 percent z dvoch miliónov a samozrejme keď 10 miliónov, tak 20 percent z 10 miliónov a podobne,“ spresnil. Filmári budú môcť o dotáciu žiadať po skončení realizácie na Slovensku. Ak budú úspešní, uhradí sa im 20 percent výdavkov, ktoré podliehajú zdaneniu na Slovensku. Znamená to, že v ich záujme je využívať tunajšie služby či firmy. Výhodou má byť aj administratívna jednoduchosť pri žiadaní o dotáciu. O takéto dotácie sa budú môcť uchádzať produkcie, ktoré splnia tzv. kultúrny test. Získať v ňom musia 24 bodov z celkového počtu 48. Pritom najmenej 9 bodov musia získať v skupine šiestich takzvaných kultúrnych kritérií. Medzi kultúrne kritériá patria napríklad podmienky, že dielo zobrazuje významné udalosti, osobnosti a miesta slovenskej alebo európskej kultúry, námetom filmu je významné umelecké dielo, medzi inými aj to, či film prispieva k rozvoju filmových žánrov. Žiadať budú môcť producenti hraných, dokumentárnych alebo animovaných diel v rozsahu najmenej 70 minút, alebo seriálov s rozsahom jednej jeho časti najmenej 40 minút. Samozrejme, nemôže ísť o diela pornografického charakteru, alebo diela schvaľujúce násilie, zdôraznil Maďarič. O podporu sa budú môcť uchádzať domáce aj zahraničné produkcie, aj keď MK SR očakáva väčší záujem zahraničných filmárov. Maďarič podotkol, že do sumy oprávnených výdavkov, z ktorých sa vypočíta 20-percentná podpora, sa nebudú počítať slovenské verejné zdroje, teda dotácie z Audiovizuálneho fondu. 

Novela zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorú ministerstvo kultúry v pondelok 15. júla predkladá do medzirezortného pripomienkového konania, by mala začať platiť 1. januára 2014. Rezort kultúry preto očakáva prvé žiadosti o registráciu projektov už na budúci rok. Návrh minister kultúry prerokoval aj s ministerstvom financií a v tejto chvíli je súhlas ministra Petra Kažimíra s jeho verziou, povedal na dnešnej tlačovej besede Marek Maďarič. Upozornil, že veľké filmové produkcie sú pre krajinu ekonomickým prínosom. “Vieme o tom, že je záujem na Slovensku nakrúcať,“ dodal šéf rezortu kultúry s tým, že filmárov zaujíma Slovensko zaujímavými lokalitami. Pripustil, že filmové ateliéry u nás, s výnimkou priestorov RTVS, nie sú. 

Audiovizuálny fond (AVF) podporuje myšlienku podpory veľkých filmových produkcií na Slovensku ako súčasť strategických opatrení pre rozvoj audiovizuálneho prostredia v Slovenskej republike. Zhodli sa na tom členovia Rady AVF prítomní na júnovom rokovaní rady fondu. Ako sa uvádza v zápisnici z rokovania Rady AVF z 11. júna, "zároveň však členovia rady považujú za potrebné podrobnejšie premyslieť a prediskutovať podmienky administrácie podpory v súvislosti s kapacitami fondu". K návrhu novely zákona o AVF sa rada fondu chce vrátiť po jeho dopracovaní do paragrafovej podoby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies