Minister Wlachovský v Ríme: Giorgio Napolitano bol príkladom veľkého európskeho štátnika, ktorý ako prezident Talianska slúžil občanom s pokorou a rešpektom

NETKY.SK • 26 September 2023, 18:30 • 2 min
Minister Wlachovský v Ríme: Giorgio Napolitano bol príkladom veľkého európskeho štátnika, ktorý ako prezident Talianska slúžil občanom s pokorou a rešpektom

Súčasne pripomenul, že G. Napolitano v roku 2011 ako taliansky prezident navštívil Slovensko. Rok predtým sa zároveň zúčastnil na slávnostnom odhalení busty Alexandra Dubčeka na Bratislavskom námestí v Ríme.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský sa v utorok 26. septembra 2023 v Ríme zúčastnil na štátnom pohrebe Giorgia Napolitana. Bývalý prezident Talianskej republiky zomrel 22. septembra 2023 vo veku 98 rokov.

 

"Giorgio Napolitano bol príkladom," Wlachovský

 

„Giorgio Napolitano bol príkladom veľkého európskeho štátnika, ktorý rolu prezidenta vykonával s pokorou, rešpektom a veľkým zmyslom pre službu občanom. Nielen Taliansko, ale aj celá Európa v ňom stratila rozhodného človeka s jasnými postojmi. Počas svojej kariéry stál pri najdôležitejších míľnikoch moderných talianskych dejín a formoval demokratickú Taliansku republiku, ako ju poznáme dnes,“ vyhlásil minister M. Wlachovský.

 



Súčasne pripomenul, že G. Napolitano v roku 2011 ako taliansky prezident navštívil Slovensko. Rok predtým sa zároveň zúčastnil na slávnostnom odhalení busty Alexandra Dubčeka na Bratislavskom námestí v Ríme.

 

 

"Lídra Pražskej jari osobne poznal"

 

„Lídra Pražskej jari nielenže osobne poznal, ale tiež aktívne podporoval jeho reformné úsilie. Alexander Dubček sa na jeho podporu mohol spoľahnúť aj po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968, keď sa ocitol na okraji politického i spoločenského života,“ doplnil šéf slovenskej diplomacie.

 



Giorgio Napolitano bol prvým prezidentom republiky v talianskej histórii, ktorého zvolili dvakrát po sebe. Ako hlava štátu slúžil v rokoch 2006 až 2015. Pôsobil tiež ako minister vnútra, poslanec a predseda talianskeho parlamentu, ako aj poslanec Európskeho parlamentu.

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: mzv.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies