Sulík predloží vláde návrh na dobrovoľné testovania vo firmách

NETKY.SK • 14 Január 2021, 17:03 • 2 min
Sulík predloží vláde návrh na dobrovoľné testovania vo firmách

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) predloží na rokovanie vlády návrh na uskutočnenie dobrovoľného testovania vo firmách.

slovakia

left justify in out

Ako na štvrtkovej tlačovej besede uviedol šéf rezortu hospodárstva, s povinným testovaním nesúhlasia, keďže môže byť v rozpore so zákonom. "Zamestnávateľov by sme nemali zaťažovať ďalšími povinnosťami. Určite to nebude povinné, bude to na dobrovoľnosti," skonštatoval. Ako zároveň dodal, nevidí zmysel, aby bola časť zamestnancov testovaná každý deň a niektorí vôbec. "Ten systém musí byť chytrejší," tvrdí Sulík. Na návrhu pritom pracuje spolu s fabrikami a konečná podoba testovania bude odsúhlasená všetkými zamestnávateľskými zväzmi. Podniky by pritom podľa ministra mali dostať k dispozícii testy a mali by byť taktiež finančne kompenzované, a to približne na takej úrovni ako mobilné odberové miesta.

 



Asociácia priemyselných zväzov SR podľa jej generálneho sekretára Andreja Lasza zásadne odmieta, aby testovanie bolo povinné. "Je potrebné ponechať ho na princípe dobrovoľnosti a na základe vlastného zváženia, potrieb, harmonogramu a plánov spoločností," doplnil pre agentúru SITA. Firmy využívajú podľa neho testovanie ako jeden z nástrojov v boji s pandémiou a vzhľadom na to, že ide o organizačne a finančne náročný proces, žiadajú od štátu výraznejšiu podporu.

"A to formou poskytnutia testov, napríklad cez centrálne sklady v krajských mestách alebo finančnej kompenzácie, ktorá by mala mať časovo a administratívne nenáročnú legislatívnu podobu," priblížil Lasz. Asociácia verí, že aktivity a podpora vlády smerom k testovaniu vo firmách nebudú limitované počtom zamestnancov a ostanú dobrovoľné pri rešpektovaní procesov zavedených v tej ktorej firme.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies